Lelépő
Image default

Fantasztikus hír: új madárfaj kezdett el költeni az egyik magyar nemzeti park területén

A csodálatos szürke gémek, kócsagok, bakcsók, üstökös gémek és kárókatonák mellett egy új faj, a batla is költött idén a Duna-Dráva Nemzeti Park területén.

Az Igazgatóság Dunai Tájegységében található Riha-tó nádasában több mint négy évtizede igen jelentős vegyes gémtelep ismert. Az elmúlt tizenöt évben pontos felmérések voltak arra vonatkozóan, hogy milyen fajból, mennyi madár kezdi meg a költést és azoknak milyen eredményei lettek. Nem volt ez másként az idei évben sem.

Nagy meglepetések születtek idén

A Duna-Dráva Nemzeti Park tájékoztatása szerint a természetvédelmi őrszolgálat szakemberei több alkalommal is végeztek megfigyeléseket, számolásokat a területen. Mindeközben természetesen arra törekedtek, hogy lehetőség szerint a madarakat minél kevésbé zavarják.

Mórocz Attila, a nemzeti park munkatársa szerint az idei év nem várt eredményeket hozott. Szürke gémből mintegy hetven pár kezdett költésbe, továbbá nyolc nagy kócsag pár és hatvan pár kis kócsagot is megszámoltak. A bakcsókból minimum ötven pár, három üstökös gém pár és legalább tizenkét kis kárókatona pár költött a területen.

Ornitológiai szenzáció a batla költése

„Első alkalommal lett bizonyítva a pásztorgém költése a területen” – hívja fel a szakember a figyelmet. Hozzáteszi, a megfigyelések alapján három pár költése is sikeres lett. Az ornitológiai szakértők számára a legnagyobb meglepetést a fokozottan védett batla költése okozta. Mórocz Attila elmondása szerint sikerült a fészkelő-telepen megfigyelni öreg és fiatal egyedeket is a költési időszakban, illetve a fiatalok kirepülését követően egy közeli táplálkozóterületen is.

„Ez utóbbi helyszínen az egyszerre látott legnagyobb batla csapat húsz egyedből állt, melyből tizenhat példány idei kelésű madár volt” – mutat rá

Magyarországon a batla ritka fészkelőnek számít, de az állomány lassú erősödése tapasztalható. A Duna-Dráva Nemzeti Park becslése szerint jelenleg mintegy harminc-negyven pár között lehet a fészkelő állománya. Idén a Riha-tó mellett egyéb helyszíneken is fészkelésbe kezdett.

Lelépő, fotók: flickr

Kapcsolódó