Lelépő
Image default

Ezen gyönyörű és isteni finom sütemények közül kerül ki az idei Magyarország tortája

A Magyar Cukrász Ipartestület tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt. Ahogy minden évben, idén is az augusztus 20-i nemzeti ünnepen, Magyarország szimbolikus születésnapján kóstolhatjuk majd meg először a győztes finomságot.

Idén is hatalmas a verseny a Magyarország tortája címért

A Magyarország tortája verseny óriási népszerűségnek örvend, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát. A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt az Ipartestület. Az első körben a szakmai zsűri a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon választotta ki azt a hat tortát, ami közül a győztes ki fog kerülni.

Az ipartestület tájékoztatása szerint a 2024. évi verseny témaköre a „Szuperélelmiszer” volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják.

Az alábbi alapanyagkosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál:

– bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
– gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
– zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
– olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Felhasználásra javasolt további alapanyagok között volta a homoktövis, a berkenye, a kökény, a méz, a mák, az egres, a szamóca, a málna, az aszalt szilva, a kékszőlő, az étcsokoládé és a zab is.

Az ipartestület elmondása szerint idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. A Magyarország tortája versenyre végül torta nevezése érkezett. Különösen népszerű volt az alapanyagok tekintetében

a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.

Elképesztő kreációk közül kerül ki 2024-ben Magyarország tortája

A legjobb hatba bekerült a budapesti Dobay Cukrászda Árvácska nevű tortája, a szegedi REÖK Fekete gyöngy nevet viselő kreációja. Ott van a legjobbak között a fővárosi Forza Italia Hetedhét tortája, a szisntén budapesti Habcsók Cukrászda Rigófütty alkotása. A döntőben méretheti meg magát a váci Édes Vonal Mákvirágja és a gödöllői Solier Café Tökibogyó nevű tortája.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Erre március 25-ig várják a cukrászok jelentkezését. Az első zsűrizést követően a döntőt júniusban tartják meg a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan.

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd.

Lelépő, fotók: Magyar Cukrász Ipartestület Facebook oldala

Kapcsolódó