Lelépő
Image default

Rendhagyó performansszal hívja fel a figyelmet a béke fontosságára a magyar sakkmester

Polgár Judit nemzetközi sakkmester és Herendi Gábor filmrendező is performansszal vett részt hétvégén a Magyar Nemzeti Múzeum A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono című kamarakiállításán.
 
Herendi Gábor a Levágott darab (Cut Piece) című performansz előadására kerül sor a Yoko Ono japán-amerikai képzőművész munkáiból válogató. Mint ismert, ez volt művészettörténetben az egyik legelső, közismertté vált művészeti akció. Yoko Ono először 1964-ben a tokiói Sogetsu Art Centerben mutatta be,
 
az előadás során a ruhájából vághatott le darabokat a közönség, ezzel hívta fel a figyelmet az egymástól való elidegenedésre.
 
Vasárnap Yoko Ono Játssz bizalommal című alkotása elevenedett meg: Polgár Judit nemzetközi nagymester fehér mezőkön fehér bábukkal játszott egy sakkpartit Gulyás Gábor kurátorral. A művész a következő instrukciót adta ehhez a műhöz:
 
Játszd, ameddig csak emlékszel, ki az ellenfeled és ki a saját éned!
 
„Ehhez túl kell látni a fekete-fehér szemléletmódon, a megosztottságon, az ellentételezésen, mert itt valamennyi figura fehér. Itt nem lehetséges a klasszikus versengés és küzdelem. Mivel a játékosok egy idő után nem tudják megkülönböztetni egymás figuráit, szükségképpen létrejön a béke állapota. Akkor lehet tovább játszani, ha a sakkozók új szabályokat léptetnek érvénybe. De azok a szabályok már a békéről kell, hogy szóljanak” – írja közleményében a Magyar Nemzeti Múzeum.
 
Úgy tudni, Yoko Ono összesen huszonegy fehér sakk-készletet épített. Az első New Yorkban, a MoMA-ban látható, ehhez a most Budapesten kiállított műtárgy áll stílusában a legközelebb.
 
lelépő.hu, fotók: MTI

Kapcsolódó