Lelépő
Image default

56 focipályányi területen ültettek fákat, ma már három méteres erdőt alkotnak Taksonynál

A Pilisi Parkerdő több mint ötvenhat focipályányi területen ültetett fákat Taksony határában egy korábban mezőgazdasági művelés alatt álló területen. A két évvel ezelőtt indított program keretében mintegy százhúsezer, gyors növekedésű fafaj csemetéjét ültette el a Pilisi Parkerdő. Ezek mára több helyen is meghaladták a három méteres magasságot.

Egy szennyvíztisztító-telepről egy Taksony melletti mezőgazdasági területre kerülő tisztított szennyvíz a kiindulópontja annak a fásításnak, amelyet a Pilisi Parkerdő Zrt. valósított meg az elmúlt két évben. A negyven hektáros terület Taksony lakott övezetének közvetlen határában található. Elsődlegesen a közeli szennyvíztelepről kikerülő, teljeskörű tisztításon átesetett víz szikkasztását szolgálja.

Különleges módon támogatja Taksony klímáját

A „szikkasztás”, azaz a területre kerülő nagy mennyiségű víz kezelésének egyik leghatékonyabb, biológiai alapú megoldása a nagy nedvességigényű fafajok „bevetése”. Ilyen fafaj a nemesnyár, amely gyors növekedése miatt rövid idő alatt nagy mennyiségű vízfelvételre képes. Ezt részben felhasználja, másrészt pedig nagy méretű levelein keresztül elpárologtatja.

Ez a párologtatás jótékony hatást gyakorol Taksony klímájára.

Csökkentve a nyári kánikulák okozta hőséget, vagyis az új fával borított terület lokális klímavédelmi funkcióval rendelkezik.

Az állatok és a növények is szeretik

A térségben található homoktalajok miatt jelentős a szélerózió és ezáltal szálló por szennyezés is, amelyet a nagy kiterjedésű fásított terület jelentősen képes csökkenteni, ami a környező települések életminőségét javítja, azaz levegőminőség védelmi szolgáltatást is nyújt.

A szakemberek megfigyelése alapján a fás, vizes területen a biodiverzitás növekedése is elindult, egyre nagyobb tömegben jelennek meg a különböző kétéltű és hüllőfajok képviselői. Növekedett a vízi életmódhoz kötődő szárnyasok, így a bíbicek és a vadkacsák száma. De több van a területen a védett ragadozó madarakból, azaz a vércsékből, ölyvekből, réti sasokból is.

Így a terület igazolhatóan természetvédelmi szerepet is betölt.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója szerint a taksonyi fásítási program izgalmas. Egy kommunális problémát, nevezetesen a szennyvíztisztítóból kikerülő többletnedvességet használják ugyanis fel a fák segítségével lokális klíma- és levegőminőségvédelmi, illetve természetvédelmi feladatok ellátására.

„Ha ezt végiggondoljuk, modellértékű szennyvízhasznosításra sikerült megvalósítanunk egy példát, amelyben a kommunális szennyvíz ökológiai és klímavédelmi forrásként hasznosul” ¬ tette hozzá.

Lelépő, fotók: Pilisi Parkerdő

Kapcsolódó