Lelépő
Image default

Petőfi 16 éves hasonmása végigtekerte legendás költőnk 130 kilométeres vándorútját

Az egyik legnagyobb magyar költőre emlékezve járták újra egykori zarándokútját, ami Székesfehérvártól Ostffyasszonyfáig vezetett. Petőfi bőrébe egy tizenhat éves gimnazista, Móricz Hetény Simon bújt. 

Fotó: Lampért Gábor, Librarius Magazin

Petőfi bicentenáriumának alkalmából a Dunántúlt átszelő nagy költőnk, egykori gyalogútját bejáró zarándoklat Pápát is érintette – adta hírül a Librarius Magazin. A zarándoklat főszereplője Móricz Hetény Simon, a Pápai Református Gimnázium diákja. A fiú Petőfi Sándort megszemélyesítve haladt végig azon az útvonalon, amelyen költőnk 1839-ben, tizenhat évesen végiggyalogolt.

A százharminc kilométeres utat hat nap alatt tette meg, összesen tizenhét települést érintve.

„2021 augusztusában kezdtem el bajuszt növeszteni, és először a biológiatanárom említette decemberben, azóta rendszeresen „megkapom”, hogy kiköpött Petőfi vagyok” – nyilatkozta a magazinnak.

Fotó: Lampért Gábor, Librarius Magazin

Pápán a Református Gimnázium vezetői és diákjai örömmel fogadták a fiatalembert. Az érdeklődőknek Móricz Hetény Simon egy kis előadással is kedveskedett.

Indulás előtt, a Református templom lépcsőjén elszavalta Petőfi Sándor Itt van az ősz, itt van újra című versét. A jutalom sem maradt el, a diákok egy nagy csoportja egészen a város határáig kísérte a vándorúton lévő fiatalt.

Nagy költőnk gyalog, hasonmása kerékpárral rójja a kilométereket

A 16 éves hasonmás most éppen annyi idős, mint Petőfi volt akkor, amikor gyalogszerrel Székesfehérvárról Ostffyasszonyfáig gyalogolt. Éppen ez adta a Petőfi-zarándoklat szervezésének apropóját. Móricz Hetény Simon a Librariusnak azt is elárulta, a túra legvalószínűbb útvonalát Könczöl Imre egykori várpalotai könyvtárigazgató határozta meg.

A fiatalember nagyon sok támogatást kapott, főként Budai Lászlótól a zarándoklat főszervezőjétől, akinek segítségével minden főbb állomáson szállás és ellátás várta.

A magazinnak azt is elmondta, nagyon szívesen olvas és tanul verseket. Úgy véli, ezek

segítik az ön- és világismeretének kiterjesztését.

Lelépő, Forrás: Librarius és Nyugdíjasbarát

 

 

Kapcsolódó