Lelépő
Image default

Kiszáradt az ország egyik legértékesebb tava

Egy apró pocsolya. Ennyi maradt mára a Jági-tóból. Mutatjuk azt is, hogy nézett ki tíz éve.
 
Pilisszentiván község határában, a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozó Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Terület peremén, a Jági tanösvény fontos állomása, a Jági-tó. 
 
Így festett 2012-ben.
 
Egy kis tó az erdő szélén hatalmas kincs. Nemcsak nekünk, embereknek, akik kijövünk ide pihenni és gyönyörködni a természet szépségében, hanem az élővilág számára is. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy
 
a Jági tanösvényeyn túrázókat most szomorú látvány fogadja, hiszen a Jági-tó kiszáradt. 
 
„Csodálkozni nem igazán lehet ezen, hiszen nem véletlenül szólnak a vészharangok a globális klímaváltozásról – és ezzel összefüggésben – hazánk egyre szárazodó éghajlatáról” – teszik hozzá, kiemelve: az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a 2021-es év volt az egyik legszárazabb 1901 óta, és az ezt megelőző évek sem örvendeztettek meg minket túl sok csapadékkal.
 
Ekkora volt 2014-ben.
 
A 2021-es csapadékhiányt Magyarország nagyobb tavai, mint a Velencei-tó, a Fertő tó, de még a Balaton is megsínylette, nem szólva egy olyan kicsi víztestről, mint a Jági-tó. 2022-ben pedig tovább folytatódott az aszály.
 
A Jági-tónak hosszú évek óta nincs tápláló forrása, csak a csapadékvíz töltögeti – illetve töltögetné, ha lenne…
A nemzeti park kiemeli, előfordult már korábban is, hogy a Jági-tó kiszáradt, például 2003-ban, majd újratöltődött. Éppen ezért bíznak abban, hogy jönnek még csapadékosabb évek, amelyek segítenek majd abba, hogy a tó vízszintje visszaálljon, hogy újra pezseghessen benne az élet.
 
Ennyi maradt belőle 2023-ra.
 
Mint ismert, a Jági-tó neve a sváb Jáger, azaz vadász szóból származik, mely kedvesen becézve lett Jági. Az 1940-es évek végén a Jági-patakon két völgyzáró gátat építettek, azzal a céllal, hogy a keletkező tavacskákban majd pisztrángot tenyésztenek. A terveket azonban keresztülhúzta egy bányafejlesztés, az új földalatti vágatrendszerek miatt a Jági-források vízhozama jelentősen csökkent, sőt gyakran el is apadt.
 
Az évtizedek során kis lápos vidék alakult itt ki, melyből egy kis patak csurdogált végig az út mentén a falu felé. 1985-ben az alsó tó medrét újra kikotorták, azóta szinte folyamatosan volt benne víz – egészen napjainkig.
 
Lelépő.hu, fotók: Facebook és Duna-Ipoly Nemzeti Park

Kapcsolódó