Lelépő
Image default

Sosem volt még ennyire 21. századi felfedezni a Füleki vár titkait

Digitális városkalauzt készítettek a felvidéki Füleken, a látogatók a háromnyelvű alkalmazás segítségével megismerhetik a dél-szlovákiai település múltját, valamint régmúltbeli és jelenkori eseményekhez kötődő történeteit – tájékoztatta az MTI-t a Füleki Vármúzeum csütörtökön.

A térképes navigáció mellett mintegy húsz történelmi helyszínről ad információkat a turistáknak a digitális városkalauz. A Füleki Vármúzeum a Turisztikai Nógrád és Polyána-hegyalja Területi Idegenforgalmi Szervezet együttműködésével, valamint a Besztercebányai Megyei Önkormányzat Régiófejlesztési Ügynökségével működött együtt. A projekt 5000 eurós pénzügyi támogatás segítségével valósult meg.

QR-kódokkal vadászhatunk az érdekességek után

A mobiltelefonos alkalmazás integrált térképpel rendelkezik. Ennek köszönhetően a felhasználók könnyen megtalálhatják a helyszíneket az applikációban. Az azokhoz kötődő szöveges és képes tartalmakat a füleki vár egyes pontjain és a város csaknem húsz történelmi épületén és jelentős helyszínén elhelyezett QR-kódokkal érhetők el.

A várban öt olyan helyen helyezték el a QR-kódos információs táblákat, ahonnan a város minden figyelemreméltó nevezetessége látható. A kisebb méretű panelek közvetlenül az épületeken találhatók. Ott vannak a Városi Honismereti Múzeumnak otthont adó Vigadó homlokzatán, a városi parkban vagy a református templom és a II. világháborús betonbunker közelében.

A szlovák, magyar és angol nyelvű alkalmazás használata ingyenes.

Audioguide vezet végig a kiállításon a Füleki várban

A szolgáltatás bővítésén tovább dolgoznak a múzeum munkatársai. A következő évtől a vár állandó kiállítása audioguide segítségével is megtekinthetővé válik, amely szintén az applikáció része lesz – emelték ki a közleményben.

Mint hozzátették, egy másik támogatásnak köszönhetően a Bebek-toronyban WiFi-hálózatot építettek ki. Ezt a digitális vezető használatakor is igénybe vehetnek a látogatók.

Ezt láttad már a Füleki várról?

Lélegzetelállító animációs film repít vissza az időbe, hogy feltárja egyik leghíresebb titkait

Lelépő, forrás: MTI

Kapcsolódó