Lelépő
Image default

Mesebeli dombok ölelésében, csodás angolkertben magasodik az ország legnagyobb platánfája

Vas vármegyében, Kőszegtől tíz kilométerre, erdővel borított dombok közötti völgyben fekszik, közvetlenül az osztrák határ mellett Peresznye, amely leginkább Berchtold-kastélyáról és annak csodálatos angolkertjéről híres.

A kastély építésének körülményeit homály fedi, a barokk stílusú komplexum építését a 18. századra teszik, pontos építési dátumában azonban a történészek között nincs egyetértés. Ami bizonyos, hogy

mesés angol parkja ma is látogatható, és érdemes is felkeresni.

A Kastélykert kialakítását a Berchtold család kezdte meg az 1900-as évek elején, de hatalmas fái közül néhány már korábban is itt állt.

Az 1985 óta védettség alatt álló 6,7 hektáros területű, egykori angolpark páratlan növény- és állatvilággal rendelkezik.

Tizenkét különböző fenyőfaj mellett hárs, juhar és kőris is nő, a tóparton magasodó platánfája, azonban mindegyiknél jobban vonzza a tekintetet. Nem véletlenül.

A háromszáz éves fa a legnagyobb nyugati platán az egész országban. Lábánál vadkacsákat, sőt, nutriákat is megfigyelhetünk.

Az angol park másik nevezetessége a mesterséges tavának közepén álló parányi „Rousseau szigete”, de megtekinthetők még az eredeti copf stílusú kővázák, egykori kő ülőpadok maradványai is és a híres barokk stílusú Flóra-szobor is.

 

Az ország talán legszebb angolkertjéért érdemes Edelénybe is ellátogatnunk. Revitalizációja 2010-ben történt meg, amelynek eredményeként az őshonos növényekkel és állatokkal ma már védettséget élvező, NATURA 2000 területként tartják nyilván.

Lelépő.hu, Fotók: Keresztes Csaba

Kapcsolódó