Lelépő
Image default

Vadkovászos és hosszú érlelésű kenyér mellett ez a zseniális sütemény viszi el a show-t a Szent István napon

Elképesztő kenyerek és sétálós sütemények versenyeztek idén az ország első számú pékversenyén. Három kategóriában indultak a sütödék: Szent István kenyere mellett innovatív kenyér és sétálós sütemények is ringbe szálltak az első helyért.

A Szent István napi kenyeret augusztus 19-én a Várkert bazárban mutatják be, ahol a többi díjnyertes kreáció is megkóstolható.

Az ország kenyere egy vadkovászos kenyér

A 2023-as Szent István napi kenyérverseny névadó kategóriájának első díját a Heim Sütöde nyerte el Durumkenyerével. Heim Endre korábban a Telex-nek nyilatkozva elmondta: a győztes kenyérhez egy különleges lisztfajtát használtak.

Hetvenöt százalékban durumliszt került bele, ennek magasabb a fehérjetartalma.

Ennek köszönhetően kicsit sárgásabb, világosabb, kalácsosabb lett, így közelebb áll ahhoz, amit az emberek megszoktak. Egy lágyabb ízű kenyér, ezért ha valakinek vad a sötét vadkovászos, akkor ez lehet a belépő ebbe a világba.

A leginnovatívabb kategória győztese

Az ország leginnovatívabb kenyere a Balmaz-Sütöde Aranymetszés nevű kenyere lett. A győztes kenyér alapja a hosszú érlelésű kovász, melyet szakaszos eljárással végeznek és évek óta alkalmaznak kenyereik előállítása során. A sütöde meglátása szerint technológiájuk fejlődése, a folyamatos innováció, valamint az alapanyagok megfelelő egyensúlyban történő felhasználása tette lehetővé, hogy megalkossák

a zamatos, enyhén édeskés, elegáns, harmonikus és egyedi kenyeret.

A pisztácia itt sosem fogy el

A Sétàló sütemény kategória első helyezettje a málnás-pisztáciás pékfagylalt, amelyet a biharkeresztesi Stella pékség alkotott meg. A sikertermék alaptésztája vajjal készült amibe kilencvenkilenc százalékos pisztácia krémet hajtogattak belga fehércsokoládéval. A sütés után hidegen nyolcvanöt százalékos gyümölcstartalmú málnatöltelékkel töltötték meg. A dekoráció elmaradhatalan része a pisztácia és a fehércsokoládé amit frissen szedett málna koronáz meg a tetején.

A süteményben a fehércsokoládé és a pisztácia édeskés íze találkozik a kicsit savanykás málnával,

ami kellő felüdülést nyújthat mindenki számára egy meleg nyári vagy épp egy szép őszi napon.

Lelépő, fotók: Szent István nap, Pékszövetség

Kapcsolódó