Lelépő
Image default

Ilyen szép lett az Országos Kéktúra útvonalának legújabb kilátója

Pénteken adták át a putnoki Mátyás király kilátót, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) több mint 47 millió forintos pályázati forrásából épült meg.

Lábunk előtt a Borsodi-dombság

„Olyan hely, ahol az ember Szent István szemével láthat” – mondta Nagy János a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterelnöki irodát vezető államtitkára a kilátó ünnepélyes átadóján. Hozzátette: a Gömör kapujában, erről a magaslatról szétnézni nem csupán szép, de határtalan érzés.

MTI, Komka Péter
MTI, Komka Péter

A Mátyás király kilátó a Hegyestetőn magasodik, érinti az Országos Kéktúra vonala is.

A Kéktúra Putnokról elstartolva átvág a Borsodi-dombság erdős magaslatain, érinti a jégkorszaki növényekben gazdag Mohos-tavak egzotikusnak ható tőzegmohalápjait, majd megérkezik a szakasz egyik legbájosabb részére, a dombvidék fátlan, füves lankái közé.

MTI, Komka Péter

Kihagyhatatlan látnivaló Putnokon a Serényi-kastély

Putnok számos történelmi látnivalóval rendelkezik. Legismertebb látványossága a Serényi-kastély, mely az egykori végvár helyé épült. A régi vár fontos szerepet töltött be a törökök elleni védekezés során. A ma is megcsodálható klasszicista épületegyüttes Serényi Alajos megbízásából épült 1834-ben. 1860-ban Serényi László átalakíttatta.

Ma szomorú látványt nyújt a pusztuló kastély, amely az urbexesek egyik kedvenc helyévé vált.

Fotó: Korodi Kurcz Enikő, Facebook

Érdekesség, hogy egyes források szerint a kastélykertben állt a XVIII. századi, barokk stílusban készített Nepomuki Szent János szobra.

Jelenleg a kastély kerítésébe van beépítve.

Érdemes megtekinteni a városfejlesztő Serényi család neoklasszicista stílusú kriptáját is. 1860-ban épült a helyiek emlékezete szerint Ybl Miklós tervei szerint. Az 1940-es években feldúlt, majd többszörösen megrongált sírhelyet 1999-ben felújították fel.

Lelépő, fotók: MTI

Kapcsolódó