Lelépő
Image default

Három magyar város, ahol monumentális húsvéti tojás díszíti a főteret

Húsvétra ünnepi díszbe öltöztek a magyar városok. Az ikonikus húsvéti dekorációk közül is – szó szerint – kiemelkednek a monumentális tojások. Ezek a lenyűgöző műalkotások nem csupán díszítőelemei a tereknek, hanem hagyományőrző és közösségépítő szerepet is betöltenek. Pécs, Tapolca és Kéthely már csak tudja.

A pécsi húsvéti tojás története

Fotó: Györkő Zsombor

A Városháza előtt látható hatalmas hímestojást horvát művészek ajándékozták a baranyai vármegyeszékhelynek. A tojás díszítésében a négy évszak köszön vissza, stílusát tekintve pedig a naiv művészetet ötvözi a hagyományos tojásfestéssel. A horvát művésze több más nagyvárost is megajándékoztak már hasonló alkotással, Bécs, Prága, London, Róma, Brüsszel és London is kapott már óriási hímes tojást.

Ez a pécsi óriási hímestojás igazi története

Tapolcán a helyi művész alkotásában lehet gyönyörködni

Varjas Judit egy kétméteres tojással lepte meg idén húsvétkor a tapolcaiakat a városvezetéssel együttműködve. A művész először a város nevezetességeit festette fel a monumentális tárgyra, ezután következtek a kisebb majd a nagyobb virágok, levelek. Vidámak, színesek, kecsesek, matyós, kalocsai, „Varjasjuditos” minták ölelik szépen körbe az alkotást. Judit minden centimétert gondosan kitöltött, hogy sokáig elidőzzön rajta a tekintet.

Az alkotóval készült interjúnk itt olvasható el.

Két méteres meseszép húsvéti tojás díszíti az ékszerdoboz magyar település tojásparkját – Interjú Varjas Judittal

Kéthely, ahol egyre bővül a húsvéti dekoráció

2015-ben kezdték el szisztematikusan díszíteni Kéthely központját húsvét közeledtével. A dekorációk száma azóta évről évre bővül. Molnár Balázs, a település polgármestere közösségi oldalán emlékeztetett arra, hogy az első évben közel ezerkétszáz darab tojást akasztottak a fára és egy másfél méteres óriás tojást helyeztek ki.

2016-ban már háromezer tojás díszítette a fát, ugyanebben az évben pedig négy további monumentális tojást faragtak ki az önkormányzat dolgozói. Ezeket festették újra 2024-ben, hogy ismét régi pompájukban tündökölhessenek. A dekorációk sorát gazdagítja egy rollerező és egy kerékpározó nyúl, egy 260 centiméteres monumentális tojás, egy tojásalagút és még sok-sok látványos apróság. És persze ott van a fűvel borított trabant, ami minden évben mágnesként vonzza a fotózkodókat.

Lelépő

Kapcsolódó