Lelépő
Image default

Ők a Kárpát-medence legjobb borászai

Budapesten gyűlt össze az ötven legjobb magyar borász, hogy egy rendkívül exkluzív program keretein belül, a Borászok Borásza Kóstoló Körön ismerkedjenek egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel.
 
Hagyományosan a március 3-án megrendezett Borkonferencia keretein belül hirdették ki a Kárpát-medence ötven legjobb magyar borászának, azaz a Borászok Borásza díj jelöltjeinek névsorát. A konferenciát követően pedig megrendezték a Borászok Borásza Kóstoló Kört, azt a rendkívül exkluzív eseményt, ahol az ötvenek találkoztak, és egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel ismerkedve leadták első szavazatukat a végső győztesre. Kik is ők ötvenen és miért éppen ők kerülhettek be ebbe a nagyon impozáns nevekből álló körbe?
 
 
Minden évben a Borászok Borászai, azaz a korábbi évek győztesei közös konszenzus alapján állítják össze az ötven fős jelöltlistát, majd ezt követően átruházzák a döntés jogát a jelöltekre, akik kétkörös szavazás keretein belül választják meg maguk közül a legjobbat. A Borászok Borásza Kóstoló Körön már le is bonyolították a voksolás első fordulóját. A szavazatok összesítése után a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány hamarosan nyilvánosságra hozza az öt főből álló döntős névsort, akikre a második fordulóban szavazhatnak majd az ötvenek.
 
 
A nagyszerű borász teljesítmények mellett a civil pártfogást is díjazza az alapítvány a Borászok Barátja díjjal, amelyre idén a következő személyiségeket jelölték (abc sorrend): AMBRUS LAJOS (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője), IPACS GÉZA (elismert képzőművész, grafikus, több ikonikus boros arculat tervezője), KÉZDY DÁNIEL (Borgyűjtő, borkereskedő, borszakíró), KLING JÓZSEF (Elismert borszakíró, a Gusto főszerkesztője), KOVACSIK TAMÁS (az Aszú Étterem borértő tulajdonosa), és RIPKA GERGELY (Borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője)
 
 
A szavazás izgalmas folyamata tehát elindult, hamarosan megtudjuk, hogy kik kerültek a döntőbe, az április 21-i Borászok Borásza Díjátadógálán pedig kiderül, hogy ki lesz a Borászok Borásza és ki nyeri a Borászok Barátja díjat!
 
lelépő.hu, fotók: Borászok Borásza

Kapcsolódó