A Campania szívében rajongott pillekönnyű, egyszerű, ízes, napérlelte paradicsommal és krémes sajttal megalapozott olasz különlegességet csak megszállottan lehet szeretni. Ha pedig még nem kóstoltad a nápolyi pizzát, itt a remek alkalom a hiány pótlására.
Először rendezik meg hazánkban a gasztroeseményt
Szeptember 19-én Magyarországon is megrendezik a Nápolyi Pizzériák Éjszakáját. Ez a nap az olasz városban San Gennaroról (Szent Januáriusz), a város védőszentjéről szól. Vallási hagyományok keverednek a déliek hiedelmeivel, a vértanúhalált halt püspökért szól aznap az ima, körmenetet tartanak és többnapos ünnepségsorozat veszi kezdetét.
Nápoly megőrül, felbolydul. Most pedig kicsit hazánk is.
A Nápolyi Pizzériák Éjszakájához csatlakozó helyek két-három órával tovább tartanak nyitva ezen az estén, így tizenegyig, de akár éjjel kettőig is tarthat a pizzázás.
A lényeg az együttlét és az imádott pizzafajta népszerűsítése
– hangsúlyozzák a szervezők.
Két-három fajta nápolyi pizzát féláron kínálnak a csatlakozó nápolyi pizzériák, akiknek folyamatosan frissülő teljes listája ide kattintva érhető el.
A nápolyi pizzáról
Egy egyszerű, de ízletes fogás, melynek hagyományos összetevői közé tartozik a vékony, laza tészta, a San Marzano paradicsom, mozzarella di bufala (vagy friss mozzarella) és friss bazsalikom. Elkészítésének tradicionális szabályai vannak, ezeket Nápolyi Pizza Szövetség (Associazione Verace Pizza Napoletana) fektette le.
A pizzát kézzel nyújtják, kemencében sütik. 2017-ben a nápolyi pizza felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára, mint a nápolyi gasztronómia és kultúra fontos része.
Ezt olvastad már?
Szeptember elején rendezték meg a II. Piaggio Pizzakészítő Bajnokságot Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében az őszi Food Truck Show keretében, a Kincsem Parkban. Több kategóriában hirdettek győzteseket és kiderült, hol készül a legjobb pizza a fővárosban és vidéken. A díjnyertes helyekről ebben a cikkünkben olvashatsz.
Lelépő, fotók: Unsplash