Lelépő
Image default

Ilyen gyönyörű lett a Normafa megújult ikonikus épülete

Elképesztő megújuláson ment keresztül a Normafa Síház, amely vasárnap meg is kezdte kéthetes próbaüzemét. A csodálatos épületegyüttes hamarosan teljes kapacitással működve várja majd a kirándulókat.

A Síház a Normafa ikonikus épülete, mely immáron közel száz éve, az 1930-as évek óta szolgálja a nagyközönséget.

Az elmúlt időszakban jelentős megújuláson ment keresztül.

Újjászületett a kioszk, ahol a fazsindelyek alatt ücsörögve gyönyörködhetünk a panorámában. Júliusban már visszakerült a homlokzatra a legendás felirat is, szeptember elején pedig már tényleg az utolsó simításokat végezték az épületegyüttesen.

A munkálatok befejeztét követően szeptember 24-én megkezdődött a két hetes tesztüztem is, hogy aztán teljes kapacitással fogadhassák ismételten a kirándulókat.

A Normafa Síházról

A XII. kerületben, az Eötvös utcában található Síház 1930 és 1931 között épült fel. Ebben az időszaban rendkívül élénk volt a télen a sportélet a környéken, az akkori hóviszonyok abszolút kedveztek a síelni vágyóknak.

Fortepan / Gesler Péter

Később azonban ebben jelentős változás ment keresztül, így a sísport is veszített népszerűségéből. Míg korábban főként a síeléshez kapcsolatos funkciókat töltött be a hely, később egyre nagyobb figyelmet kapott az étterem is, mely mind jobban terjeszkedett az épületben.

Fortepan / Lipovits Károly

A pestbuda.hu által korábban közzétett rekonstukciós tervekből tudni lehet, hogy az építészek egyfajta kritikai rekonstrukcióra törekedtek a védettség alatt álló Síház átalakítási tervei során. A bisztrót a főhomlokzat és a tömeg egységét megtartva, az eredeti belső téri struktúrából kiindulva alakították ki. Az oldalszárnyak végeibe rendezték a kiszolgáló tereket, a közönségforgalmi tereket pedig a középső, kiemelt traktusban és a hozzá kapcsolódó oldalsó térrészekben helyezték el.

A padlástérben kap helyet a gépház.

Az új erdei pavilon a Síház közönségforgalmi tereihez kapcsolódik. Egy átlátható, az időjárástól védett, szeparálható épületrész kialakítása volt az építészek célja.

Lelépő, fotók: Síelők.hu, Normafa Síház hivatalos Facebook oldala, Fortepan

Kapcsolódó