Lelépő
Image default

Kiderült, melyek a legfenntarthatóbb úti célok Magyarországon

Több mint ezer fő bevonásával készült kutatás világít rá arra, melyek a legfenntarthatóbb úti célok Magyarországon. A válaszokból pedig arra is lehet következtetni, mekkora súlya van ennek a kérdésnek jelenleg az utazási döntéseinkben.

“Az emberiség megnyitotta a pokol kapuit” – jelentette ki néhány nappal ezelőtt az ENSZ főtitkára. Antonio Guterres hangsúlyozta: jelenleg egy 2,8 fokos hőmérséklet emelkedés felé tartunk. De vajon hogyan ítélik meg az emberek a saját felelősségüket az ENSZ Fenntartható Globális Céljainak (SDG) elérésében? Ezt vizsgálta a fenntartható turizmusra fókuszálva idén nyáron a Green Destinations magyarországi képviseleteként is működő Innotime Hungary Kft.

Mitől fenntartható egy térség hazánkban?

Az 1007 fős primer felmérés az egyéni és közösségi felelősség kérdéskörét járta körbe. Azt is vizsgálta, hogy jelenleg miért tartanak fenntarthatónak egy-egy térséget ma Magyarországon, s mely térségekre tekintenek fenntartható úti célokként a válaszadók.

A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy a válaszadók mintegy 38%-a számára fontos a turisztikai térségek fenntarthatóbbá tétele. Negyedüknek ugyanakkor nincs elég információja ahhoz, hogy ebben a kérdésben bármit is nyilatkozni tudjon.

Ez azt mutatja, hogy sokkal intenzívebb kommunikációra lenne szükség ebben a témában.

Kinek a felelőssége?

A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége. Sokkal kevesebben gondolták azt, hogy a településvezetésnek kellene tennie átfogóan valamit ezekért a célokért.

Még kevesebben vélik, hogy az utazó saját maga is felelős a fenntarthatóság biztosításáért.

Sokadrangú a fenntarthatóság az utazási döntés meghozatalakor

Ezt erősíti az a tény is, hogy a válaszadók 54%-a csak akkor nyitott arra, hogy fenntartható úti célokat válasszon, ha az adott térség ugyanazt nyújtja, mint amit eddig megszokott az utazások során.

Csak a 15%-uk lenne hajlandó változtatni az utazási szokásain a fenntarthatóság érdekében.

Jelenleg a válaszadók 45%-a számára nem meghatározó a nyaralás, pihenés megtervezésekor, hogy az adott úti cél közvetít-e fenntarthatósági értékeket. Nem veszik figyelembe azt, hogy például fókuszba helyezi-e a helyi közösség erősítését vagy éppen a negatív környezeti hatások csökkentését. Ugyanakkor reményt keltő, hogy további 29%-uk az ilyen úti célokat preferálja, ha árban elérhető.

Edukálni kell az utazókat a fenntarthatóságra

A szolgáltatói felelősségre hívja fel a figyelmet az a tény, hogy a válaszadók 29%-a már tudatosan keresi a fenntartható szállásokat. Ennél magasabb azoknak az aránya (38%), akik ezt a szempontot figyelmen kívül hagyják, további 25%-uk pedig nem tudja, hol szerezhet erről információt.

Mindez két nagyon fontos feladatot vetít előre: egyfelől segíteni kell a helyi turisztikai szolgáltatókat abban, hogy a saját egyéni felelősségi körükben újragondolják a szolgáltatásaikat. Másfelől pedig ezeken keresztül szükséges az utazói felelősségre is a jelenleginél sokkal intenzívebben felhívni a figyelmet.

A kutatás másik fontos kérdésköre, hogy mit tekintenek fenntartható úticélnak a válaszadók. Elsősorban a természetjáráshoz (67%), illetve a falusi térségekhez kötődő (54%), anyagilag elérhető (34%) térségekre tekintenek így.

A fenntartható úti célok rangsorának kialakításakor egyenként lehetett voksolni Magyarország kiemelt turisztikai területeire.

Ez alapján a TOP 5 fenntartható desztináció Magyarországon a válaszadók szerint:

  1. Tokaj-Hegyalja (51%)
  2. Hévíz (44%)
  3. Esztergom és a Dunakanyar (43%)
  4. a Balaton (38%)
  5. Eger (30%)

Lelépő

Kapcsolódó