Lelépő
Image default

Ilyen gyönyörű lett Európa Kulturális Fővárosának új, modern kulturális központja

Elkészült és pénteken átadták Veszprém új kulturális központját. Az Európai Kulturális Fővárosa címet idén viselő város vadonatúj rendezvényközpontját négy épület alkotja.

A 2,4 milliárd forintos beruházás keretében, a gyönyörű épületegyüttesben színházterem, kávézó, kiállítótér és gyermekfoglalkoztató kapott helyet mintegy ezer négyzetméteren.

Minden igényt kielégít az új veszprémi központ

A rendezvényközpont központi eleme az 1906-ban épült piarista gimnázium tornaterem, amely rendezvénytér funkciót is magába foglaló

foglalkoztató és művészeti fejlesztő központtá alakult.

Az egykori tornaterem ma egy 21. századi igényeket kielégítő, modern színházteremmé vált, ahol a klasszikus nézőtér mellett egy galériaszintet is kialakítottak.

Beépítették a padlásteret, ahová az üzemeltetéshez szüksége hőközpont és szellőzőgépház költözhetett. A szomszédos épületben a legkisebbek szórakoztatására szolgáló játszóházat alakítottak ki.

Szintén külön épületben kapott helyet a kiállítótér, valamint a kávézó.

Ez utóbbit egy földszintes, magas tetős épületben alakították ki. A kávézóba betérő vendégek a friss péksüteményeket és illatos kávéikat a letisztult, modern bútorzattal berendezett belső tér mellett egy hangulatos teraszon is elfogyaszthatják.

Ezzel egy szerkezetileg megegyező épületbe költözhetett be a gyermekfoglalkoztató is, ahol

inspiráló, kreatív, vidám környezet fogadja a betérő kicsiket és szüleiket.

A rendezvényközpont kiállítóterében látványos tárlat nyílt meg Veszprém város tornyai címmel. A helytörténeti makettkiállítás a város nagymúltú épületeit, köztük

a várat mutatja be több aspektusból.

Almássy Kornél, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója szerint a kiállítás egyszerre kívánja megszólítani a veszprémieket és az oda látogatókat.

Modern dizájn, ízig-vérig veszprémi jegyekkel

A központ minden négyzetcentimétere csodálatos lett, a belső terek a természetes fénynek köszönhetően tágasak, világosak.

Az enteriőrben a natúr színek, így a fa és a friss, világoszöld és sárga színek dominálnak,

melyek a játszószoba székein, babzsákján, a kávézó berendezésén és a színházteremben is visszaköszönnek.

Az művészeti és fejlesztő központ egyes épületei szabályosan keretbe foglalják a közösségi térként is használható, parkos területet, amely megfelelő időjárási körülmények között fantasztikus környezetet biztosít majd a szabadtéri kulturális rendezvényeknek. A fűben leülve Veszprém ikonikus épületei tornyosulnak fölénk,

a monumentális támfalak, az épületek sziluettjei különleges hangulatot árasztanak.

Követendő példaként jelenik meg

A kulturális központ átadó ünnepségén Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a gyermekkori színházi élmények alapvetően meghatározzák az ember későbbi, kultúrához való viszonyát. Kiemelten fontosnak és országszerte követendő példának nevezte a veszprémihez hasonló rendezvényterek megvalósulását. Úgy véli,

erősíti az identitást és közösséget hoz létre.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere szerint egy több mint tíz éve megkezdett városépítési folyamat gyümölcsének beérése zajlik. Cél az volt, hogy európai színvonalú épületeket hozzanak létre, a fejlesztések során pedig a közösségek erősítését tartották szem előtt. Ahogy fogalmazott, ennek pedig előfeltétele, hogy olyan terek jöjjenek létre, ahol az emberek találkozhatnak.

Lelépő, fotók: Kovács Bálint Photography

Kapcsolódó