Lelépő
Image default

Nyolc érdekesség a Mindenszentek ünnepéről

November 1-jén közös napon ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Nyolc érdekességet gyűjtöttünk össze Mindenszentek napjával kapcsolatban.

1. Keleten már 380-ban megemlékeztek minden vértanúról, tulajdonképpen innen eredeztethető Mindenszentek ünnepe.

2. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be. Miután megkapta a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont, 609. május 13-án Mária és az Összes Vértanúk tiszteletére szentelte fel.

3. III. Gergely pápa kiszélesítette az ünneplendők körét: a „Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak,
hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” emléknapjává tette
mindenszentek ünnepét.

4. IV. Gergely pápa (827–844) döntése értelmében került az ünnep november 1-jére.

5. A hagyomány szerint VI. Leó bizánci császár terjesztette ki az ünnep hatályát a vértanúkról minden szentre, miután templomot emeltetett szent életű felesége emlékére. Mivel azt nem engedték, hogy a templomot a császárnénak szenteljék, León úgy döntött, hogy a mindenszenteknek dedikálják.

6. Mindenszentek ünnepe hazánkban 2000 óta munkaszüneti nap.

7. Az Ipoly menti falvakban, ha valaki nem tud elmenni a temetőbe, az otthon gyújt gyertyát a halottja tiszteletére. Régebben azt figyelték, hogy kinek ég el hamarabb a gyertyája, mert a népi hiedelem szerint az hal meg előbb a családban, akié előbb elalszik.

8. Mindenszentek ünnepe a kötelező egyházi ünnepek közé tartozik, ezért a hívek számára előírás a szentmisén való részvétel.

Tudtad? Ezer éve vonult a bakonybéli remeteségbe Szent Gellért. Erről bővebben ebben a cikkünkben lehet olvasni.

Lelépő

Kapcsolódó