Lelépő
Image default

Csillageső hullott a magyar éttermekre a tegnapi Michelin-átadón

A világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide 2024. december 10-i magyarországi díjátadóján az őriszentpéteri Pajta újoncként nyerte el első Michelin-csillagát, miközben minden korábbi csillagos étterem újra kiérdemelte már kivívott elismeréseit.

Fergeteges siker a Michelin idei díjátadója

Hatalmas, a teljes magyar gasztronómiát érintő siker, hogy a korábbi hathoz képest közel megduplázódott a hazai Bib Gourmand éttermek száma, hiszen további ötöt ajánl a világ vezető gasztrokalauza az utazók figyelmébe. Mindemellett a zebegényi Natura Hill idén csatlakozhat a Zöld csillagos éttermek hazai, immár ötfős „klubjához”. Tányér szimbólummal jelzett Michelin-ajánlást pedig a tavalyinál is 10-zel több, összesen 57 étterem érdemelt ki.

Így soha ennyi, országszerte összesen 78 étterem került be idén a francia kalauz magyarországi ajánlójába.

Ezekkel a lenyűgöző eredményekkel számos régiós versenytársát megelőzi hazánk, azt üzenve a világ gasztroturistáinak, hogy Magyarország már nemcsak felfedezésre érdemes, hanem megéri ide visszatérni is.

Új csillagok születtek

Nemcsak megőrizték Michelin-csillagaikat a magyar éttermek, újabb is csatlakozott hozzájuk. Így ezzel három vidéki magyar település, Őriszentpéter, Esztergom és Tata is Michelin-csillagos gasztroműhellyel büszkélkedhet, utóbbi ráadásul kétcsillagossal. Mindeközben megőrizte korábban elnyert két csillagát a fővárosi Stand, valamint egy-egy csillagát a hat fővárosi étterem is.

Így minden korábbinál több, összesen 12 ragyog belőlük országszerte.

Ezek az elismerések messze túlmutatnak a konyhaművészeten: komoly hatással vannak az ország turizmusára is. Az idei eredmények tovább erősítik hazánk imázsát, és növelik nemzetközi turisztikai vonzerejét.

A Michelin-csillagok fénye ugyanis messziről is képes hazánkba vezetni a gasztronómiai élményeket kereső utazókat. Teljesítményével ráadásul

Magyarország megelőzi számos régiós versenytársát, például Szerbiát, Lengyelországot, Csehországot és Horvátországot.

Egyre több a Bib Gourmand ajánlott hely is

Legalább ilyen fontos, hogy mellettük minden korábbinál több, országszerte összesen 78 vendéglátóhely nyerte el a Michelin Guide valamely elismerését vagy ajánlását. A megfizethető, de magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand vendéglátóhelyek száma öttel gyarapodott, így idén immár tizenegyen szerezték meg. A díjat már tavaly óta birtokló hat vidéki étterem mellé idén a mályinkai Iszkor, a szarvasi Újváros Bisztró, a tatai Platán Bisztró, valamint

két fővárosiként pedig az N28 Wine and Kitchen és a Goli csatlakozott.

A Michelin Guide tányér szimbólummal jelzett ajánlását idén országszerte 57 étterem érdemelte ki, 10-en első alkalommal. A működésükben a környezettudatosságot is előtérbe helyező Zöld-csillagok száma is növekedett eggyel, a zebegényi Natura Hill csatlakozásával már 5-en büszkélkedhetnek ezzel a díjjal.

A Michelin Guide minden évben külön elismeréssel díjaz egyes szakmai területeket is. Így idén a Sommelier-díjat Székely Mátyás vehette át az esztergomi 42-től,

a Young Chef Award elismerést Lendvai Levente érdemelte ki a budapesti Virtuból.

A Service Awardra a Lisztes Ivettet, a szintén fővárosi N28 Wine and Kitchen üzletvezetőjét és sommelier-jét tartották érdemesnek, míg az Opening of the Year Award idén Mályinkára, az Iszkorhoz került.

A gasztronómia az ország egyik legsikeresebb exportterméke

A díjkiosztón Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter elmondta: „A turizmus idén óriási ütemben növekszik Magyarországon, amit a vendégszám, a vendégéjszakák növekedése és a bevételek kedvező alakulása is bizonyít. Ebben meghatározó szerepet játszik a magyar gasztronómia, amely innovatív szemléletével, egyre több Michelin-elismerésével és séfjeink nemzetközi versenysikereivel nemcsak az ágazat egyik húzóerejévé vált, hanem Magyarország egyik legsikeresebb exporttermékévé is fejlődött. Ez a dinamizmus a turizmus és a gasztronómia szoros együttműködésének példája.”

Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója beszédében kiemelte: „A turizmusban egyre népszerűbbek a kulturális utazások, amelyeknek meghatározó eleme a gasztronómia. Ez különösen fontos a magyar turizmus szempontjából, hiszen a kutatások szerint konyhaművészetünk az egyik fő vonzerő a hozzánk látogatók számára.  Ezért is jelent hatalmas sikert, hogy országszerte összesen 78 kulináris műhely büszkélkedhet a globálisan ismert díjkategóriák valamelyikével. Mindez jól mutatja azt a magas színvonalú szakmai munkát, amely a teljes magyar vendéglátó és az azzal szorosan együttműködő hazai termelői-beszállítói hálózatot jellemzi.”

„A Michelin Guide magyarországi válogatásának idei újabb megjelenése jól mutatja a magyar gasztronómia kiemelkedő fejlődését. Felügyelőinket munkájuk során egyaránt lenyűgözték hagyományokban mélyen gyökerező éttermek csakúgy, mint a kreativitást a gasztronómiában teljesen szabadon engedő vendéglátóhelyek. Összekötötte őket ugyanis az ízek és az egyensúly megtalálására való törekvés, és annak az igénye, hogy valami igazán egyedit szolgáljanak fel vendégeik asztalára. Gratulálunk a MICHELIN Guide idei válogatásába bekerült éttermeknek, biztosak vagyunk abban, hogy tehetségük, elhivatottságuk és az ételkészítés iránti szenvedélyük inspirálóan hat majd vendégeikre is” – hangsúlyozta köszöntőjében Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin kommunikációs igazgatója.

A Michelin Guide National Selection of Hungary 2024. évi díjazottjai

Két Michelin-csillag:
  • Platán Gourmet, Tata
  • Stand, Budapest
Egy Michelin-csillag:
Új 1 Michelin-csillagos étterem:
  • Pajta – Őriszentpéter
Mind a 7 korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot
  • 42 – Esztergom
  • Salt – Budapest
  • Costes – Budapest
  • Borkonyha Winekitchen – Budapest
  • Babel – Budapest
  • Rumour – Budapest
  • Essencia – Budapest
BIB Gourmand:
Új Bib Gourmand éttermek:
  • Iszkor – Mályinka
  • Újváros Bisztró – Szarvas
  • N28 Wine and Kitchen – Budapest
  • Goli – Budapest
  • Platán Bisztró – Tata
Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:
  • Macok – Eger
  • Morzsa – Pécs
  • Casa Christa – Balatonszőlős
  • Sparhelt – Balatonfüred
  • Kistücsök – Balatonszemes
  • Anyukám mondta – Encs
Zöld csillag:
Új Zöld csillagos étterem:
  • Natura Hill – Zebegény (új)
Megőrizték Zöld csillagukat:
  • Graefl Major Kétútköz – Poroszló
  • Onyx Mühely – Budapest
  • Salt – Budapest
  • Villa Kabala – Szigliget

Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):

Idén először ajánlást elért éttermek:
  • Szaletly – Budapest
  • Kollázs – Budapest
  • Zazie Bistro – Budapest
  • Teyföl – Szentendre
  • Füge – Biatorbágy
  • Cut & Barrel – Budapest
  • Sho Tihany – Tihany
  • Virtu – Budapest
  • Aleli – Budapest
  • Bilanx – Budapest
Megőrizték ajánlásukat:
  • Natura Hill – Zebegény
  • Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely
  • Hoppá! Bistro – Budapest
  • A Konyhám Stúdió 365 – Fonyód
  • Hosszú Tányér – Hosszúhetény
  • füge – Tihany
  • Öreg Prés – Mór
  • Zelna Borbisztró – Balatonfüred
  • Tihanyi Vinarius – Tihany
  • Alkimista Kulináris Műhely – Szeged
  • Horgonyzó Kisvendéglő – Tiszalök
  • Rutin – Budaörs
  • Neked Főztem – Zánka
  • Zip’s – Miskolc
  • Avalon – Miskolc
  • NOON – Balatonfüred
  • GÓRÉ – Kisharsány
  • Graefl Major Kétútköz – Poroszló
  • Umo – Budapest
  • Bobajka – Tarcal
  • Botanica – Dánszentmiklós
  • Csopaki Resti by Laurel – Csopak
  • MoszkvaTéЯ Bisztró – Budapest
  • Tati – Budapest
  • White Salon – Budapest
  • Zincenco Kitchen – Budapest
  • FLAVA – Budapest
  • Fricska 2.0 – Budapest
  • Piac 42 – Esztergom
  • Nobu Budapest – Budapest
  • Costes Downtown – Budapest
  • Onyx Mühely – Budapest
  • St. Andrea – Budapest
  • Textúra – Budapest
  • Mák – Budapest
  • Arany Kaviár – Budapest
  • Víg Molnár Csárda – Csopak
  • IKON – Debrecen
  • LAMAREDA – Győr
  • Kővirág -Köveskál
  • Végállomás Bistro&Wine – Miskolc
  • 67 Sigma – Székesfehérvár
  • Sauska 48 – Villány
  • Villa Kabala – Szigliget
  • Stand25 Bisztró – Budapest
  • FELIX Kitchen & More – Budapest
  • Spago by Wolfgang Puck – Budapest

Különdíjak:

  • Young Chef Award 2024: Lendvai Levente, Virtu – Budapest
  • Opening of the Year Award 2024: Iszkor – Mályinka
  • Service Award: Lisztes Ivett, N28 Wine and Kitchen – Budapest
  • Sommelier Award: Székely Mátyás, 42 – Esztergom

Lelépő

Kapcsolódó