Lelépő
Image default

Kisokos a medvehagyma gyűjtéséhez – Szabályok, lelőhelyek és extra tippek

A kora tavasz egyik jellegzetes növénye, a medvehagyma szőnyegszerűen beborítja az erdőket. A nagyszerű  fűszernövényről összeállítottunk egy kisokost, benne a legfontosabb tudnivalókkal arról, hogyan lehet biztonságosan, és etikusan gyűjteni az értékes növényt.

Öt dolog, amit a medvehagyma gyűjtéséről tudni érdemes

1. Gyűjtési korlátozások: Az élőhely, a növényállomány megóvása és regenerálódása érdekében fontos, hogy csak saját fogyasztásra gyűjtsük a medvehagymát. Ez azt jelenti, hogy naponta legfeljebb 2 kilogramm/fő mennyiségben szabad gyűjteni az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy tilos értékesíteni a saját célra gyűjtött növényt.

2. Engedélyek és jogszabályok: A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez engedélyre van szükség. Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén pedig a területet kezelő erdőgazdálkodó állítja ki.

3. Kíméletes gyűjtés: Bár a fűszernövény hagymái révén minden évben megújul, gyűjtését kíméletesen kell végezni. A levelenként szedjük, a gumót hagyjuk a földben, és soha ne húzzuk ki gyökerestül!

4. Gondosan megválasztott gyűjtési hely: Ügyeljünk arra is, hogy a főutaktól távolabb gyűjtsük a medvehagymát.

5. Mi történik, ha védett területen gyűjtenénk? Bár a medvehagyma nem védett növény, állománya gyakran védett területen található. Ezért gyűjtés előtt minden esetben tájékozódjunk arról, hogy a kiszemelt lelőhely védett területnek minősül-e. Ha igen, gondoskodjunk a szükséges engedély beszerzéséről.

Felhasználási lehetőségek és az egészségre gyakorolt jótékony hatások

A medvehagyma ízre a fokhagyma és a snidling keverékeként írtható le, így változatos módon felhasználhatjuk a konyhában. Levesek, főételek, fűszervajak, körözött vagy éppen tésztaételek ízesítésére is tökéletes választás lehet.

A fűszernövényt sokan gyógynövényként is emlegetik, nem véletlenül. A medvehagymának számos gyógyászati előnye van. Rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, gyomorpanaszok és krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, illetve enyhítheti az ezekkel kapcsolatos panaszokat.

Nagyszerű választás tavaszi méregtelenítő kúrák során is, mivel tisztítja a beleket, a gyomrot, a vért és a veséket, valamint erősíti az érfalakat.

A legjobb medvehagyma lelőhelyek

A legnagyobb mennyiségben a Mecsekben találhatunk medvehagymát, amiért évről évre szabályos roham indul márciusban. Az Éger-völgyben, a Száraz-kúti pihenőnél, a tévétorony környékén és Orfűnél is érdemes körbenézni, garantáltan nem jövünk innen el üres kézzel.

Fotó: Pleiszinger László

Tatabánya egyik népszerű tanösvényét nem véletlenül nevezték el a gyógynövényről. A másfél kilométer hosszú, nyolc állomásból áll gasztronómiai tanösvény a Síkvölgyön található. A növény gyűjtése során a tanösvény mentén elhelyezett tájékoztató táblákról a medvehagyma tulajdonságait, gyűjtésének szabályait és a szedés veszélyeit ismerhetjük meg, de – ahogyan a kirándulástervező.hu is írja – elkészítési ötleteket, felhasználási javaslatokat, receptötleteket is kaphatunk.

Zala vármegye is bővelkedik medvehagymában. A szeretünkzala.hu gyűjtése szerint érdemes ellátogatni a Nagykanizsához közel eső Obornak és Bocska közötti erdőkbe, Vállusra, Zalaszántó-Rezi-Várvölgy-Cserszegtomaj tengelyen található erdőkbe, Kehidakustányba a Deák-kúthoz, és a Zalaegerszeghez közel eső Csácsbozsoki erdőbe. Jó eséllyel találunk Nemesszernél, Sohollárnál, Szentpéterúrnál is, illetve a Zalához közeli Sarvaly-forrást is érdemes felkeresni.

Lelépő

Kapcsolódó