Lelépő
Image default

Embert próbáló teljesítménytúrán emlékezhetünk a Mecseki Láthatatlanokra, az 1956-os forradalom magyar partizánjaira

Idén is megrendezésre kerül a Mecseki Láthatatlanok Nyomában nevű teljesítménytúra, ami ezúttal öt távon teljesíthető.

Akár 100 kilométert is megtehetünk a teljesítménytúrán

A november 4-i túra során az 1956-os forradalom fegyveres szabadságharcos csoportjának nyomán járhatunk, akik a forradalom leverését követően még hetekig ellenálltak a hegyekben rejtőzve.

A túrára nem véletlenül kerül sor ezen a napon. 1956 november 4-ére virradóra a 6-os számú főúton bevonuló szovjet csapatok komolyabb ellenállás nélkül elfoglalták Pécset. A hír hallatán délelőtt született meg a jelszó: ”

Fel a Mecsekre!”

A teljesítménytúra során öt táv közül lehet választani. A szervezők meghirdettek hét, tizenhat, huszonnyolc, ötvenhat és százkilométeres távot is. A rajt a pécsi Árpádtetőn, a Tepsifüles étteremnél lesz.

További információk itt.

A mecseki láthatatlanokról

A partizáncsoport legerősebb időszakában akár nyolcszáz főt is számolt. Az életüket ették fel az elnyomás elleni harcra és azért, hogy bebizonyítsák: a forradalom leverését követően sem hunyt ki az ellenállás lángja.

A csapatokat azokról a helyekről nevezték el, amerre rejtőzködtek, így a mecseki láthatatlanok között voltak a tettyeiek, a kőbányaiak, de Üdülő szálló nevű csoport is működött. Az ezeknél kisebb tömörüléseket, rajokat a vezetők keresztnevei alapján azonosították be.

A PARTIZÁNCSOPORT VEZETŐJE DR. HORVÁTH GÉZA VOLT,

akit a mecseki láthatatlanok csak „Gazdaként” emlegettek. Személyesen a Tettye környéki harcokban vett részt, újraszervezte az ellenállást, közben pedig orvosi hivatásának is eleget téve ápolta a harcokban megsebesült forradalmárokat.

Hiába verték le a forradalmat, hetekig kitartottak még a hegyekben a mecseki láthatatlanok

Lelépő

Kapcsolódó