Lelépő
Image default

Hét építészeti érdekesség a Magyar Zene Házáról

A budapesti Városligetben található Magyar Zene Háza átadása óta hatalmas népszerűségnek örvend. A csodás épületre a nemzetközi építészeti szakma is felkapta a fejét, a létesítmény sorra nyeri el a legnevesebb elismeréseket. A Magyar Zene Házának tervezője, Sou Fujimoto nemrégiben Magyarországon járt, hogy saját szemével is láthassa, tervei miként keltek életre.
 
A japán tervező a projektjéről egy hosszú interjút adott az ArchDaily szakmai portálnak, amiből számos érdekességet megtudhatunk a különleges épületről és annak létrejöttéről. Ezeket gyűjtöttük egy csokorba.
 
 
1. Ez volt Fujimoto első olyan kulturális projektje, amit külföldön végzett.
 
2. A tervek kiindulópontja maga a Városliget és annak csodás természete volt. A cél az volt, hogy olyan érzést keltsen, mintha egy erdő közepén, a szabad ég alatt, a lombkorona védelmében hallgatnánk a muzsikát.
 
 
3. Az aranyszínű levelek az épület nagyon fontos elemei. Fujimoto az ihletet ehhez a budapesti Zeneakadémia gyönyörű, aranyozott fő zeneterméből merítette, de az aranynak Japánban is nagy hagyományi vannak, így az ő gyökereire is utal.
 
4. A mennyezet borításának köszönhetően mindig harmonizál a körülötte lévő levelek változó színével, és az egész nap játszó, folyamatosan a változó fénnyel.
 
 
5. Az épület homlokzatára telepített üvegek olyan nagyméretűek, amekkorákat európai projektek során azelőtt sosem használtak.
 
6. A Magyar Zene Háza a japán építészeti filozófiát tükrözi, azt szimbolizálja, hogy egy épület miként tud együtt élni a környezetével, egyben a jövő építészetének mintapéldája is. 
 
 
7. Az épület akusztikájának kialakításában egy japán mérnök, Nagata volt a segítségükre, emellett pedig különleges anyagokat is felhasználtak a tökéletes hangzásvilág megteremtése érdekében.
 
lelépő.hu

Kapcsolódó