Lelépő
Image default

Rózsaszínbe borult az ország egyik legszebb füvészkertje a lótusz virágzás idején

Megkezdődött a lótusz virágzás a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, ahol a csodálatos növény szirombontogatásait egy egész hétvégén át ünneplik.

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) vár Szegeden. Emellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát felidéző programokkal, tánc-, jóga-, és harcművészeti bemutatókkal is készülnek a szervezők a hétvégén a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) füvészkertjében.

Közel száz éves lótuszok bontják szirmaikat

Az indiai lótuszok a Szegedi Tudományegyetem tavaly alapításának centenáriumát ünneplő füvészkertjének büszkeségei. Kevesen tudják, de Közép-Európa legnagyobb állománya található az arborétum egyik tavában.

Az állomány csaknem egyidős a botanikus kerttel.

Az első növények az alapítás után néhány esztendővel, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay-kastély tavából kerültek Szegedre.

A botanikus kertbe látogatók megcsodálhatják a lótuszos tavat, amely a japán kertnek is része. A rendezvény névadó növénye,

az indiai lótusz ilyenkor látható teljes pompájában.

A vendégeket a tónál a víztükör fölé magasan kiemelkedő sötét rózsaszín lótuszvirágok tömege fogadja. A tó szigetének teaháza pedig kellemes kitekintő és pihenőhelyet kínál e különleges látvány befogadásához.

Az élet növénye a lótusz

A legenda szerint Buddhának életet adó növény őshazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália, ahol szinte minden részét hasznosítják. A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt az iszapban található szárakat rántva, főzve, sütve fogyasztják, megszárítva lisztet őrölnek belőle, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek. Termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.

A programok szombaton és vasárnap is közös jógázással indulnak.

Majd a botanikus kert különböző helyszínein – a rendezvényre fölállított színpadon, a mediterrán üvegházban, a lótuszos tó partján, az Elefánt ligetben –

koncertek, előadások, tánc- és harcművészeti bemutatók várják a látogatókat.

Az érdeklődők megismerkedhetnek India különböző tájegységeinek táncaival. Láthatnak kimonó- és japántánc-bemutatót, részesei lehetnek japán, kínai vagy koreai teaszertartásnak. Betekinthetnek a kalligráfia és a lótuszfestés rejtelmeibe, jógákat és meditációs technikákat próbálhatnak ki vagy bekapcsolódhatnak egy tajcsifoglalkozásba is.

A rózsakertben a Magyar Origami Kör mutatja be a japán papírhajtogatás művészetét, és a kiállítás mellett a vendégek maguk is elsajátíthatják az egyes alapfogásokat.

Szakértő vezetésével ismerhetjük meg a növény titkait

A kertben kétóránként lótusztúra indul, melyen az arborétumban nevelt távol-keleti növényeket mutatják be a füvészkert munkatársai, szombaton és vasárnap egy-egy kellemes sétán pedig Japán őshonos növényvilágáról és a japánkertek sajátosságairól is szó esik majd.

Kinyíltak a lótuszok a Vácrátóton is. A Nemzeti Botanikus Kertben növekvő virágok éjszakára bezárják szirmaikat, hogy aztán a nap első sugaraira ismét kinyissák azokat. A látványos virágzás minden évben sok látogatót vonz.

Lelépő, fotók: Zalatnai Márta, Szegedi Tudományegyetem Füvészkert Facebook oldala

Kapcsolódó