Lelépő
Image default

Idén is jön az ország egyik legnépszerűbb kerékpáros fesztiválja

Idén is megrendezi Békéscsaba, Békés és Gyula a Háromváros Kerékpáros Fesztivált május 26-28. között – hangzott el a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján a békés-dánfoki üdülőközpontban.

Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP), az idei házigazda Békés polgármestere elmondta, a náluk zajló programok többsége Békés várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulója köré épül. A rendezvény kiemelt eseménye, a szombati Békés-Gyula-Békéscsaba kerékpáros túra teljes szakasza is körülbelül ötven kilométer; a vasárnapi,

a Békési Kisgazdakör által szervezett pünkösdi királyválasztásra is ötven jelentkezőt várnak.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), Gyula polgármestere elmondta, a három település több területen, így a kerékpáros turizmus terén működik együtt Ezáltal is erősödik a térségi gondolkodást, a turisztikai desztináció markáns megjelenését. Mindhárom városban jelentős számban használjak az ott élők a kerékpárt általános közlekedési formaként. Ezért mindenhol kiemelten fontos a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése is – jelentette ki.

Hozzátette, a gyulai kísérőprogramok között szerepel egyedi kerékpárok kiállítása és kerékpáros ügyességi bemutató. Éppen ezen a hétvégén rendezik meg a várkertben a Gyulai Pálinkafesztivált is. A kerékpáros túra teljesítői kedvezményesen vásárolhatnak belépőjegyet a gasztrorendezvényre; amelyre a belépés szombaton 12.30-ig ingyenes – emelte ki.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület), Békéscsaba vezetője elmondta: a rendezvénnyel egyidőben adják át az idén az Év kerékpárútját. A Modern városok programban mintegy kétmilliárd forintból kialakított Wenckheim-kerékpárutat, amely összeköti a térség (Gyula, Gerla, Szabadkígyós és Póstelek) Wenckheim-kastélyait.

A békéscsabai kísérő programokról szólva elmondta,

rendeznek egy Krenfi-kerékpárkiállítást, BMX-versenyt a tavaly átadott extrém sportpályán, a rendőrség pedig közlekedésbiztonsági programokat tart.

Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte, tapasztalataik szerint megnőtt az érdeklődés, mióta a Wenckheim-kerékpárút megnyerte az Aktív Magyarország által meghirdetett Év kerékpárútja versenyt.

Közlekedésbiztonsági okok miatt négyszázfőben maximálják a résztvevők számát – tette hozzá.

Opauszki Zoltán közölte, a fesztivál kezdő napján Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár részvételével egy szakami konferenciát rendeznek. A Csabagyöngye Kulturális Központban a kerékpáros turizmusról, a programszervezésről, valamint a szolgáltatások fejlesztéséről lesz szó.

A Háromváros Kerékpáros Fesztivál részletes programja a www.visitbekescsaba.hu oldalon található meg.

Lelépő.hu

Kapcsolódó