Lelépő
Image default

Kinyíltak az ország legszebb arborétumának meseszép lótuszai

Kinyíltak az első lótuszvirágok a Nagy-tavon – adta hírül a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert.

Megkezdődött a lótuszvirágzás az ország egyik legszebb arborétumában. A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben növekvő virágok éjszakára bezárják szirmaikat, hogy aztán a nap első sugaraira ismét kinyissák azokat. A látványos virágzás minden évben sok látogatót vonz.

A lótuszvirág speciális környezetben él, általában a mocsarakban, tavakban és langyos vizekben található meg. A növény nagy leveleket és liliomszerű virágokat hoz létre, amelyek a víz felszínén úsznak. A hatalmas, feltűnő virág általában rózsaszín, fehér vagy sárga színű lehet és egy hosszú száron emelkedik ki a vízből. Bár elsősorban Ázsiában őshonos a növény, világszerte népszerű növény.

A lótuszvirág számos vallásban és kultúrában kap központi szerepet.

Az iszapból az ég felé törő lótuszvirág a keleti növényszimbolikában a tisztaság, hűség és újjászületés jelképe, a legszentebb virág. Buddhát szokták lótuszvirágon ülve is ábrázolni, aki legyőzte az anyagi világ fájdalmait és megvilágosult. A lótusz a piszkos, iszapos mocsarakban gyökerezve tör fel a víz felszínére, és abból kiemelkedve gyönyörű virágot hoz.

A hindu mitológiában a lótusz a Föld trónusa, a világ jelképe.

Az egyiptomiak a lótusz virágát a Nap istenével hozzák kapcsolatba azáltal, hogy a lótuszvirág éjjelre összecsukódik, reggel pedig kinyílik.

A lótuszvirág motívumokat gyakran megtaláljuk templomokban, szobrokon és festményeken is.

A vácrátóti botanikus kertben nem csak a lótuszok kelnek életre, hanem az egyik legnépszerűbb magyar regény és annak filmes adaptációja, az Abigél is. A filmben a Matula intézet kertjeként jelenik meg a csodálatos park.

Lelépő, fotók: Nemzeti Botanikus Kert facebook oldala

Kapcsolódó