Lelépő
Image default

Látványos fotókon, hogyan búcsúzott el az ősz a meseszép lovagvártól

„A ma már Ausztriához tartozó lékai vár, Kőszeg környékének, legszebb látnivalója. Csodálatos környezetben, egy tó mellett magasodik, a gyöngyös patak által körülölelt sziklán.”

Ezt írta a Lelépő hivatalos Facebook csoportjába feltöltött káprázatos fotói mellé Keresztes Csaba. A várnak pedig nem csak a megjelenése fantasztikus, de a története is egészen különleges.

A lékai várról

A lékai vár Burgenlandban magasodik. Ízig-vérig lovagvár, melynek falai között templomos lovagok és egy félelmetes grófnő titkai kelnek életre. Az Írott-kő Nemzeti Park területén fekvő vár környezete elképesztően pazar, és

itt éli mindennapjait Közép-Európa legnagyobb denevérkolóniája is.

A várat az 1200-as években építették a Gyöngyös patak völgye feletti sziklára.

Kezdetben a Kőszegi grófok tulajdonában volt. 1636-ban Nádasdy Ferenc építette meg az alsó várat, 1676-ban pedig az Esterházy fejedelmek birtokába került.

A 19. század elején hatalmas tűzvész pusztított a lovagvár falai között,

ami hosszú évtizedekre megpecsételtette a sorsát. 1968-ban egy házaspár vásárolta meg az akkorra már rendkívül romos állapotba került lovagvárat, mindenüket pénzzé tették, hogy megőrizhessék az Európában is egyedülállónak számító kulturális emléket. 1980 óta egy alapítvány kezeli a várat, aminek felújítására összesen 22 millió eurót fordítottak.

Hatalmas lovagterem és látványos freskótöredékek

Az alsó várba egy várkapun keresztül lehet bejutni, innen egy román stílusú lépcsősor vezet fel a középső és a felső várudvarba. A középső udvarról nyílik a várkonyha. A lovagvár legrégebbi része az ötszög alapra épített Öregtorony, a mellette található kápolna és annak

freskótöredékei a 13. században készültek.

A palota éke a lovagterem, ami gótikus stílusával, kéthajós hat boltozatos kialakításával monumentális látványt nyújt.

Lelépő, fotók: Keresztesi Csaba

Kapcsolódó