Lelépő
Image default

Korábban kipusztultnak vélték a fajt, most öt pici mezopotámiai dámszarvas is született a Szegedi Vadasparkban

Öt mezopotámiai dámszarvas (Dama mesopotamica) született a Szegedi Vadasparkban, már a legkisebb, alig több mint egyhetes borjút is megfigyelhetik a látogatók a veszélyeztetett faj erdei kifutójában – tájékoztatta Veprik Róbert, az állatkert igazgatója az MTI-t.

Különleges dámszarvasfaj állománya bővült most

Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban találkozhatnak a látogatók ezzel a ritka dámszarvas fajjal, amelynek jelentős, immár huszonegy példányos állománya él az erdei kifutóban. A ritkaságuk abból a szomorú tényből fakad, hogy a faj gyakorlatilag vadon kipusztultnak számított a múlt század közepére.

Ma sem él belőlük több kétezer egyednél a világon.

Az európai állatkertek tevékeny részt vállaltak a faj megmentésében, a vadaspark is fajmentő tenyészprogram keretében tartja 2013 óta.

Talán megmenekült a kipusztulástól ez a dámszarvas faj

A Közel-Keleten élő faj többször is előfordul az ószövetségi történetekben. Említik úgy is, mint olyan vadon élő állat, amely nem tisztátalan, vagyis a zsidó vallási előírások szerint is fogyasztható. A faj vesztét élőhelyük pusztulása, valamint a modern lőfegyverek megjelenése, ezzel vadászatuk hatékonyabbá válása okozta.

A múlt század közepére már kipusztultnak vélték.

Ekkor fedezték fel egy kisebb populációját Iránban, amelyből a németországi Opel Zoo-ba került pár egyed, amelyek később alapjául szolgáltak a faj megmentésének és visszatelepítésének.

A mezopotámiai dámvad hasonló a Kárpát-medencében is élő európai dámvadhoz, régebben annak egyik alfajának tartották, ma már azonban külön fajnak tekintik. A mérete valamivel nagyobb az európaiénál. Tömege ötven-hetven kilogramm, testhossza másfél méter, viszont az agancsa kevésbé „lapátos”. Elsősorban a sűrű növényzetű, erdős területeket kedveli, ahol elbújhat ragadozói elől, a Szegeden kialakított kifutó is ezt a környezetet idézi.

a dámszarvas Borjai, mint más szarvasokéi, fejletten születnek.

Pár órásan már futni is tudnak a kezdeti bizonytalan négylábra állás után. A látogatók megtekinthetik mind az öt borjat, ahogy más szarvasborjakat is, hiszen a gímszarvasok és az európai dámvadak is gyarapodtak a tavasz végén és a nyár elején a szegedi állatkertben.

Az erdő megbékélést ad, a vadasparkok pedig jó lehetőséget a fotózás elkezdésére akkor, ha érdekel bennünket a természet- és a vadfotózás. Ezt vallja Marti Richárd vadfotós is, akivel a Lelépő korábban készített interjút. A fotográfus azt is elmondta lapunknak: az állatok közelében a békességet, a nyugalmat és a kíváncsiságot találta meg.

Lelépő, fotók: Szegedi Vadaspark hivatalos facebook oldala

Kapcsolódó