Lelépő
Image default

Megtörtént az, ami nyár eleje óta várható volt: Kiszáradt a Fehértó

A kardoskúti Fehértó medrében június elején megjelentek a sótűrő növények első, fiatal hajtásai. Már ekkor elkezdődött a vízszint csökkenése és prognosztizálható volt, hogy ki is fog száradni. Mostanra ez meg is történt.

A vártnál később száradt ki a Fehértó

Az időszakos szikes tavak nyár derekára általában kiszáradnak. Idén sokkal tovább bírta a Fehértó. A Körös-Maros Nemzeti Park tájékoztatása szerint a kardoskúti Fehértóban június 15-én még tizenöt százalékos volt a vízborítás. A közeli Kis-Sóstó északi, mélyebb medrében ennek mértéke negyven, a déliben húsz százalékos volt.

A Dél-Alföld meteorológia Facebook oldalra feltöltött fényképen azonban jól látható, hogy teljesen kiszáradt a kardoskúti tó.

A sok csapadék megtette a hatását

Az év elején rendkívül kedvezően alakult a helyzet. A csapadékos télnek köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén nemcsak a tó telt meg vízzel. A környező gyepeken is több mint kétszázötven hektáron alakult ki nyílt vízfelület.

A kiterjedt vízfelületek tökéletes élőhelyet biztosítottak a partimadaraknak. Bőséges táplálékforrást jelentenek, másrészt a fészkeléshez megfelelő körülményeket kínálnak.

Az idei nyár bővelkedett is csodálatos madárészlelésekben a területen.

Július elején több mint száz nagy póling tartózkodott a Fehértónál, felbukkantak a havasi lilék is. Idén a szokásosnál lényegesen több az átnyaraló daru a kardoskúti Fehértónál. A madarak a tavon éjszakáznak és a környező gyepeken táplálkoznak.

A vártnál hamarabb érkeztek meg vándorlásuk magyarországi állomására a gyönyörű havasi lilék

Lelépő, fotók: Facebook

Kapcsolódó