Lelépő
Image default

Sosem nyaralt még annyi daru a Fehér-tónál, mint idén

Idén a szokásosnál lényegesen több az átnyaraló daru a kardoskúti Fehér-tónál – adta hírül a Körös-Maros Nemzeti Park. A madarak a tavon éjszakáznak és a környező gyepeken táplálkoznak.

A nemzeti park tájékoztatása szerint egy átlagos évben rendszerint húsz körül alakul a területen az átnyaraló darvak száma. Idén azonban eddig negyvenhárom példány is éjszakázott egyszerre a tavon. Úgy tudni, a legelső két madarat május elején észlelték, majd

napról-napra emelkedett a számuk.

Az, hogy idén a szokásos mennyiség duplája tartózkodik itt, a szakértők szerint jórészt annak köszönhető, hogy a tó medrében egész májusban átlagosan hetven százalék körüli volt a vízborítottság. Az utóbbi években ilyenkorra már rendszerint teljesen kiszáradt a tó. A mostani sekély, nagy vízfelület viszont ideális éjszakázóhelyet biztosít a darvaknak.

A nemzeti park elmondása szerint jellemezően fiatal, még nem ivarérett madarak tartózkodnak az állóvizen, de akad köztük néhány adult példány is.

Napközben is sokszor lehet látni őket a Fehér-tavon, bejárnak ide pihenni és inni.

A gólyákkal ellentétben a darvak nem az alacsony, frissen kaszált, hanem a magas gyepi növényzetben keresnek élelmet. Jellemzően állati eredetű rovartáplálékot, bogarakat, esetleg kisebb gerinces állatokat fogyasztanak, de növényi részeket is csipkednek.

A szakértők szerint a térségben mintegy negyven kajtár gólya is tartózkodik,

ők gyakran a darvakkal együtt táplálkoznak a Fehér-tó szélén és a vízparti részeken. Amíg a mederben lesz víz, addig várhatóan a darvak is itt maradnak.

Ahogy arról a Lelépő is beszámolt, hét év után bukkant fel ismét a fekete gólya Somogyban. Ennyi évvel ezelőtt gyűrűzték meg ugyanis a Duna-Dráva nemzeti park munkatársai azt a fekete gólyát, amely most ismét kamerájuk elé került. Szintén jó hír, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park 480 millió forintos ráfordítással 195 hektáron helyreállította a Pilisi Bioszféra Rezervátumban található Táti-szigetek vizes élőhelyeit. Ezen a csodálatos szigeten újjáéledhet a vadvízi világ, megmenekülhet a fekete gólya.

Lelépő, fotó: Palcsek István Szilárd

Kapcsolódó