Lelépő
Image default

Ritka madárfaj bukkant fel a Maconkai-víztározónál

„Kis bukó vendégeskedik a Maconkai-víztározón” – jelentette be közösségi oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Ritkán látható a Bükkben

A récefélék családjába tartozó faj, a kis bukó ritka vendég a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának működési területének nyugati szegletében. Ennek oka, hogy itt nincsenek olyan nagy vízfelületek, melyeken általában feltűnik.

Mint neve is mutatja, elsősorban a víz alá bukva szerzi táplálékát, mely ízeltlábúakból, puhatestűekből, kisebb halakból áll. Hazánkban őszi-téli átvonuló, általában egyesével, vagy kisebb csapatokban figyelhetjük meg. A Bükki Nemzeti Park szakemberei kiemelik:

kis bukó védett faj, természetvédelmi értéke ötvenezer forint.

A kis bukóról

Az Észak-Amerikában és Észak-Európában honos madárfaj a récék között méretét tekintve a kisebb fajok egyikének számít. Hossza általában harmincnyolc és negyvennégy centiméter között van.

A hím és a tojó külsejében különbözik egymástól. Előbbi tavasszal és nyáron élénk színezetű, tollazata fekete-fehér, a feje tetején egy jellegzetes sárga csíkkal. A kis bukó tojó sötétebb színű, barnás árnyalatokkal. Mindkét nemnek fekete-fehér csíkozott háta van. Egyszerre hat-kilenc tojást raknak, fészküket védett helyen alakítják ki.

A kis bukók megőrzése és védelme érdekében számos természetvédelmi intézkedés és program zajlik világszerte.

Ezt olvastad már?

A hidegebb téli időszak beálltával egyre több ragadozó madár érkezik a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira. Sok fajnak az idén szerencséje van a rágcsálókkal, mezei pockokkal és güzüegerekkel. Mutatjuk, hol érdemes megfigyelni őket.

TOP4 terület, ahol megfigyelhetjük csodálatos ragadozó madarainkat

Lelépő, fotók: Molnár Márton, Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának Facebook oldala

Kapcsolódó