Lelépő
Image default

Az ország egyik legkülönlegesebb erdőrezervátuma csak engedéllyel látogatható

Az Ukrán határ közelében, Beregdaróc település közigazgatási terültén helyezkedik el a Dédai-erdő több mint száz hektáros tömbje, növény- és madárvilága miatt fokozottan védett. Az erdőrezervátum kizárólag engedéllyel, csoportosan, kísérővel látogatható. 
 
A Dédai-erdő legfőbb nevezetessége az itt őshonos bükk, de rendkívül gazdag növény- és állatvilága, valamint változatos élőhelyi sajátosságai teszik védett rezervátummá. Gyertyános-tölgyes állomány, uralkodó fafaja a kocsányos tölgy, elegyfaként gyakori a magyar kőris. 
 
 
Az aljnövényzet tavaszi geofitonokban gazdag. Koratavasszal még sokfelé megfigyelhető a kikeleti hóvirág kisebb-nagyobb állományai, a szórtan megjelenő tavaszi tőzike, az élősködő életmódot folytató vicsorgó és a szálanként növő erdei kutyatej is. Kiemelendő még a sárga tyúktaréj is, amely Magyarországon csak a Szatmári-síkságon található.
 
 
Állatvilága is csodálatosan változatos. A Szatmár-Beregi síkság hüllőfajai közül él itt keresztes vipera, erdei sikló és elevenszülő gyík is. A madarak közül a fekete harkálynak, réti fülesbagolynak, békászó sasnak, darázsölyvnek, illetve fekete gólyának ad otthont.
 
Lelépő.hu, fotók: Habarics Béla, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Kapcsolódó