Lelépő
Image default

Elképesztően szép, új hajókat kapott a Balaton

A kormány több mint hatmilliárd forintos támogatásával történelmi léptékű fejlesztés valósult meg a BAHART-nál. Négy új hajóval gazdagodott idén a társaság flottája. A két-két kompot és katamaránt a 178. hajózási szezont megnyitó ünnepségen avatták fel Balatonfüreden.

Tavaly érkeztek meg a Sió csatornára az új hajók

Ahogyan azt a Lelépő is megírta már korábban, a hajók 2023 nyarán a hazai hajózás történetében példátlan összetettségű, 400 kilométeres, előbb a Dunán, majd a Sió csatornán folytatott vízi szállítással jutottak el a Balatonra. A hidak alatti átjutás érdekében indulás előtt a hajók felépítményeit visszabontották, így megérkezésüket követően a BAHART siófoki telephelyén újra összeszerelték, majd beüzemelték azokat. Balatonfüreden, a 178. hajózási szezon kezdetén pedig fel is avatták őket.

A 45 méter hosszú és 11 méter széles kompok a BAHART eddigi legnagyobb utas- és járműbefogadó képességgel rendelkező hajói. 120 utast, 24 gépjárművet és 30 kerékpárt képesek egy időben szállítani. A szintén 11 méter széles, de 35 méter hosszú katamaránok pedig

350 utast és 35 kerékpárt vihetnek egy időben a partok között.

A kompok a Szántód és Tihany nevet kapták, hiszen Szántódrév és Tihanyrév között közlekednek majd. A Tomaj és Balaton nevű katamaránok a két legforgalmasabb, azaz Fonyód-Badacsony, valamint a Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon szállítják majd az utasokat.

Új lendületet adnak a balatoni turizmusnak

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint „a négy új hajó 40 éve nem látott fejlesztést jelent, újabb lendületet adva a balatoni turizmusnak”. A kifejezetten a Balatonra tervezett, korszerű hajók ezentúl menetrend szerint közlekednek majd a kijelölt útvonalakon. Emellett a tavasz folyamán Balaton-szerte számos kikötőben is találkozhatnak velük a hajózás szerelmesei.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kiemelte, a kormány célja, hogy a Balaton az év mind a 12 hónapjában vonzó turisztikai célpont legyen. Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója hozzátette, nem csak a Balaton, de Közép-Európa legmodernebb hajói állnak forgalomba. Tervezésükkor pedig kiemelt figyelmet fordítottak arra is, hogy minden korábbinál több kerékpár szállítására legyenek alkalmasak a hajók, hiszen évről-évre nő a biciklivel közlekedők aránya.

A 4 új hajó évente várhatóan közel 1 millió utas szállítását fogja szolgálni.

A 178. szezon során, az új hajóknak köszönhetően még több program várja majd a Balatonra látogatókat. A tavaszi szünetben sétahajózásra, a nyár folyamán pedig gyerekhajóra, cirkuszi programra és naplementenéző sétahajózásra is válthatnak jegyet az érdeklődők.

Lelépő, fotók: BAHART

Kapcsolódó