Lelépő
Image default

Öt víztorony, ami ikonikus szimbólumaivá vált a magyar városoknak

Az építészet és a városkép szerves részeit jelentik a víztornyok, melyek nemcsak impozáns építmények, de funkciójuk tekintetében is igazán értékesek. A hatalmas építmények gyakran a városok szimbólumaivá is válnak, magukban hordozzák a történelmet, a technikai fejlődést is.

Március 22., a víz világnapja. Ennek alkalmából összegyűjtöttünk öt olyan víztornyot, amely ikonikus látnivalóivá váltak a magyar városoknak. Monumentalitásuk, egyediségük és történelmi jelentőségük alapján egyaránt lenyűgözőek.

Az Öreg hölgy – Szeged

Szeged ikonikus jelképe, az Öreg hölgyként emlegetett Szent István téri víztorony 1904-ben Zielinski Szilárd zseniális tervei alapján épült. Az épület nem csupán acélbetonból öntött építészeti kuriózum, hanem egy emlékmű is, mely azok előtt tiszteleg, akik az évszázadok során Szeged városképét formálták.

A BEJÁRATI AJTÓTÓL AZ 54,9 MÉTER MAGAS ZÁSZLÓTARTÓ RÚDIG AZ ÖREG HÖLGY MINDEN RÉSZLETE MAGA A POMPA.

A torony körül hét neves építészmérnök mellszobra látható. Ők voltak azok, akik a városkép szívébe vésték örök emléküket, és akiknek hatása a mai napig érződik Szeged építészeti arculatában.

Margitszigeti víztorony

A Margit-szigeti víztorony Budapest szívében, a Margitsziget központjában, a Szabadtéri Színpad közelében áll. 1911-ben épült, az ország legnagyobb víztornyaként, azóta is egyedülálló látványossága a magyar fővárosnak. Ez a lenyűgöző műemlék építményt 2013-ban újították fel.

Fotó: Instagram, @fjozsefphotography

Szecessziós stílusú csigalépcsősora vezet fel a nyolcerkélyes kilátótérbe, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik Budapestre és a Dunára. A 360 fokos kilátásának köszönhetően sorra vehetjük a magasból a magyar főváros ikonikus épületeit, turisztikai nevezetességeit és megcsodálhatjuk a budai hegyek sziluettjét is.

Siófoki víztorony

Fotó: MTÜ

A Siófoki Víztorony fontos szimbóluma a városnak és az egész balatoni térségnek. A negyvenöt méter magas víztorony 1912-ben épült, és eredetileg a város ivóvízellátását szolgálta. Tetejéből lenyűgöző kilátás nyílik a magyar tengerre.

Maga az építmény számos rendezvénynek és kulturális programnak ad otthont. A közelmúltban komoly felújításon esett át, az egykori kávézójának helyét pedig a BRTK könyvtár és a Kálmán Imre emlékház töltötte meg értékes tartalommal.

Svábhegyi víztorony

Fotó: Csodálatos Budapest

Az 1913-ban felépült Eötvös úti víztorony, vagy más néven a svábhegyi víztorony, ma is folyamatosan működik. A Zielenszky Szilárd tervei alapján épült torony a Svábhegy emblematikus épülete. A harminc méter magas ipari műemlékben kétszáz köbméteres vasbeton medence található,

ebben tárolják a helyiek szerint Budapest legjobb ízű és legtisztább vizét.

Az épületnek azonban nem csak funkcionális, hanem történelmi jelentősége is van. A Svábhegy évszázadokon keresztül látta el vízzel a budavári királyi palotát, de csak a XIX. század második felében létesült olyan rendszer, amely biztosította a víz biztonságos szállítását a hegyvidéki lakóknak. Az Eötvös úti víztorony pedig e rendszer egyik kulcspontja, amely azóta is megbízhatóan szolgálja a környék lakóit.

A „csíkos” – Csepel

A HÉV végállomásának szomszédságában nyúlik az ég felé az 1980-as évek elején épített víztorony. Úgy tudni, hogy a Weis Manfréd gyár dolgozói számára építtetett lakótelep vízfogyasztási igényét nem tudta volna Csepel kielégíteni, ezért vált szükségessé a víztorony felhúzása. Ez azonban nem volt egyszerű feladat.

A víztorony fejét, ami tulajdonképpen az ezerkétszáz illetve ezernyolcszáz köbméteres tartályokat rejti, a földön szerelték össze, majd húzták fel centiméterről centiméterre haladva a torony tetejére. A víztorony két medencéje – külső és belső gyűrűt formázva – háromezer köbméter vizet bír befogadni.

A HETVEN MÉTERES „CSÍKOS” KÖRVONALA A LEGENDA SZERINT MÉG SZENTENDRÉRŐL IS KIRAJZOLÓDIK.

Lelépő

Kapcsolódó