Lelépő
Image default

Csodálatos látványt nyújt a levendulás mellett magasodó, Európában egyedülálló Lőportorony

Kosgei Noémi, a Lelépő hivatalos Facebook csoportjának egyik tagja készített meseszép fotókat kirándulás közben a csákvári Lőportoronyról, ami a maga nemében nem csak hazánkban, de egész Európában kuriózumnak számít.

A Csákvár határában található, a köznyelvben csak puskaporos toronyként emlegetett építmény műemléki védelem alatt áll. Európában is egyedülálló az épület, amely számos titkot őriz.

Sem keletkezéséről, sem funkciójáról nincs sok információ.

Annyit lehet csupán róla tudni, hogy valamikor az 1800-as évek elején épülhetett. Annak ellenére, hogy nem az Esterházy park területére épült, mégis annak építményei közé sorolják. A feltételezések szerint tűzőr vagy csősztoronyként funkcionált, de felmerülnek elképzelések arról is, hogy egy különleges vadászlesként használták. A 18. század végétől

az 1848-49-es szabadságharcig puskaport is tárolhattak benne – innen ered az elnevezése is.

Úgy tudni, az 1850-es években, a Bach-korszak idején az úgynevezett dragonyosok lőportornya volt.

A Lőportorony négyzet alapú, két szintes, téglából épült. Különlegessége, hogy az alsó szint teljesen nyitott, gótikus boltívekkel díszített. A felsőszinten kémlelőnyílások láthatók.

Júniusban különösen szép arcát mutatja, ekkor nyílnak ugyanis a szomszédságába ültetett meseszép levendulabokrok.

A csákvárinál jóval monumentálisabb lőportorony áll Prága belvárosában, az Óváros erődítésének legszebb maradványaként áll. Ebben a 17. században tároltak puskaport, ma gyönyörű kilátás nyílik hatvanöt méter magas tornyából a cseh fővárosra.

Országszerte tart még a levendulavirágzás és a hozzájuk kapcsolódó szüret is. Ebben a cikkünkben öt remek úti célt gyűjtöttünk össze, ahol illatos növényeket szüretelhetünk.

Lelépő, fotó: Kosgei Noémi, a Lelépő hivatalos Facebook csoportja

Kapcsolódó