Lelépő
Image default

A NÖF önkéntesei rakták rendbe a csodálatos magyar kastély neobarokk kertjét

Az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély jó úton halad az újjászületés felé. Ezúttal a kastély kertje és a tanösvény szépült meg önkénteseknek köszönhetően.

A NÖF önkéntesei ragadtak kesztyűt és kertiszerszámot

„Ma értelmet nyert mindaz, ami miatt hittünk abban, hogy Iszkaszentgyörgyön, az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély újjászülethet. Közel száz önkéntessel ma nekiálltunk, hogy széppé tegyük a kastély kertjét és a tanösvényt, szemmel látható eredményt értünk el, és nemsokára folytatjuk.” Ezt írta közösségi oldalán Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetője.

Érzelmes posztjában köszönetet mond azoknak, akik segítettek az önkéntes nap létrejöttében, részt vettek rajta és azoknak is, akik támogatták, amikor a legnehezebb döntéseket kellett meghoznia. Hálás azért, hogy olyan emberek vannak mellette, akik nem engedik, hogy szem elöl tévessze a célt.

Az Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastélyról

Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély Iszkaszentgyörgyön, Budapesttől nyolcvan kilométerre fekszik. Ahogyan az a NÖF oldalán is olvasható, a kastély 1870-ben a Bajzáth család házassága révén került a Pappenheim grófok birtokába.

Gróf Pappenheim Siegfried egy emeletes, gazdag kőszobrászati díszítésű neobarokk épületet építtetett ide, különleges ablak- és erkélyrácsokkal, az emeleti ablakok fölött kőfejekkel, szoborkompozícióval. A kastélyhoz tartozó istállóban vörös márványitatókat helyeztek el.

A kastély központi földszintjén lakott a gróf és a grófné három-három szobában (háló-szalon-dolgozó), az emeleten volt az ebédlő, egyik oldalán a díszes berendezésű gazdag könyvtárral. Az új épületben sorakoztak a vendégszobák és egy második könyvtár is helyet kapott. A keleti mellékszárnyban konyha, mosókonyha, vasalószobák voltak.

A Pappenheim család egészen a második világháború végéig birtokolta a kastélyt.

Az épületet körülölelő kastélypark teraszos kialakítása egyedülállónak számított. A neobarokk kert ma is számtalan növénykülönlegességet rejt. A francia mintára, szimmetrikus elrendezésben formált környezetben geometrikusan nyírt sövények, fasorok, kerti építmények (támfalak, lépcsők, medence, diadalív) és szobrok között sétálhat ma is a látogató.

Lelépő, fotók: NÖF facebook oldala

Kapcsolódó