Lelépő
Image default

Olyan helyen költ hazánkban egy rétisas, amire korábban még nem volt példa

Új őröket kapott a Fertő-tó a csodálatos rétisasok személyében. Ráadásul a gyönyörű madarak költenek is a határőrtoronynál, ami a szakértők szerint egészen példanélküli.

Határőrtoronyban költenek a rétisasok

A Fertő tavat az országhatár kelet-nyugati irányban ketté osztja, ezért évtizedekig elzárt terület volt a szigorú határőrizet miatt, melynek rendszerváltás utáni megszűnésével a tó medrében álló őrtornyok funkciójukat vesztették. A halászat és a nádaratás csökkenésével, valamint a közlekedésre használt mesterséges csatornák feliszapolódásával ezek a tornyok lassan megközelíthetetlenné váltak.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park tájékoztatása szerint ezután egyre gyakrabban lehetett megfigyelni, hogy a ragadozó madarak pihenő helynek használják őket.

2024. februárjában pedig fészket is rakott egy rétisas pár az egyikre.

A nemzeti park munkatársai áprilisban a területen fészekellenőrzést hajtottak végre. Ennek során a nyílt vízen előbb motorcsónakkal, majd nem kis erőfeszítéssel a nádason keresztül gyalog is megközelítették ezeket.

Elképesztő ritkaság ez

„Két példány, néhány hetes fiókát és számos táplálék maradványt (különböző halfajokat, vízi madarakat, sőt vaddisznó maradványokat is) találtunk” – írják közösségi oldalukon. Hozzáteszik, ez a költés egyedülálló a hazai madártanban,

hasonlót főként a halászsas észak-amerikai populációjánál figyeltek meg eddig.

A Magyar Madártani Egyesület leírása szerint a rétisas hazánkban a folyók mentén lévő galériaerdők és idős tölgyesek fészkelője. Tél közepén már megkezdi fészke tatarozását, februárban pedig sokszor már tojásain ül. Fészekalja egy-három tojásból áll. A fiókák negyven nap kotlás után kelnek ki, a költés alatt a hím eteti párját. Amíg kicsik a fiókák, valamelyik szülő mindig őrzi őket. Három hónapig maradnak a fészekben.

Lelépő, fotók: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Kapcsolódó