Lelépő
Image default

Hatalmas összegből valósulhatnak meg Magyarországon az erdőrezervátum-kutatások

Az elmúlt években száz millió forinttal támogatta a kormány az erdőrezervátum-kutatásokat, az összegből a magyarországi hatvanötből az idén év végéig tizenhét erdőrezervátum – fokozottan védett, érintetlen erdőrész – felmérése készül el – mondta az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára csütörtökön, Pilisszentkereszten.

Zambó Péter ismertette, Magyarország fával borított területe 25,4 százalékra nőtt: 2,3 millió hektár erdővel, illetve fával borított területtel rendelkezik az ország. Hozzátette, hogy ebből a törvényben meghatározott fogalmak szerinti erdő megközelítőleg kétmillió hektár.

A fával borított területek aránya az elmúlt években ütemesen nőtt, mivel a kormány 2019-ben új lendületet adott az erdőtelepítési programnak. Ennek köszönhetően ötvenezer hektár erdő telepítésére benyújtott igényből harmincezer hektár ültetése már meg is valósult – tette hozzá.

Kitért az államtitkár arra is, hogy az Agrárminisztérium nemcsak az erdős területek telepek növelésére törekszik, hanem az erdők egészségi állapotának és minőségének a megőrzésére is, aminek az egyik letéteményese az erdőrezervátum-program. „A kutatások célja, hogy segítse a jövőben az erdőgazdálkodást, az erdőgazdálkodók munkáját, ebben a klímaváltozással nehezített világban” – fűzte hozzá az államtitkár.

Lelépő

Kapcsolódó