Lelépő
Image default

Ha nyávogó hangot hallasz az erdőben, macska helyett ezt a madarat keresd

A közép fakopáncs a Mecsek erdeiben, február folyamán már hallatja nyávogó kiáltását – jelentette be közösségi oldalán a Duna-Dráva Nemzeti Park. De mi az oka a furcsa hangoknak? Utánajártunk.

Ezért „nyávog” a közép fakopáncs

A tavaszi erdőkben sétálva egy távoli, nyávogó hangra lehetünk figyelmesek, ami könnyen összetéveszthető egy macskáéval. Azonban a hang forrása nem más, mint a közép fakopáncs.

A harkályfa ezt a jellegzetes hangot területfoglalásra használja.

Korábban jellemzően márciusban és áprilisban csendült fel a nyávogó hang, idén azonban a rendkívül enyhe időjárásnak, már februárban is hallható. A hím példány akkor adja ki a hanghatást, amikor egymással szemben határolni kívánják területüket.

A közép fakopáncsról

A madárfaj különféle erdőtípusokban megtalálható, különösen kedveli a korhadó fákban gazdag területeket. Fő táplálékforrása a rovarok és lárváik, amelyeket leggyakrabban a fák törzsein és koronájában keres. Télen a madáretetőket is meglátogatják, ahol szívesen fogyasztanak napraforgómagot.

A madár hímes és tojója nagyon hasonló színezetű, mindkettejük fejteteje piros, bár a hímek színe élénkebb. Évente egyszer költ, általában odúkban fészkel, amelyeket korhadó vagy puha fákba vájnak. Védett madár, természetvédelmi értéke ötvenezer forint.

Ezt olvastad már?

Nem a közép fakopáncs az egyetlen figyelemre méltó harkályfaj hazánkban. Balogh Norbert, még november végén fotózott le Budapesten, a Margitszigeten egy gyűrűs nagy fakopáncsot. Mivel magáról a gyűrűről több fénykép is készült, így sikerült beazonosítani a madarat. Ebből pedig kiderült: az ország legöregebbjét sikerült megörökítenie.

Így néz ki az ország legöregebb gyűrűs nagy fakopáncsa

Lelépő, fotók: Flickr és ebird

Kapcsolódó