Lelépő
Image default

Közel kétezer kék vércse kezdte meg a gyülekezést az egyik magyar nemzeti parkban

Augusztus 30-án már több mint 1600 kék vércse éjszakázott a Körös-Maros Nemzeti Park tradicionális gyülekezőhelyein. Számuk valószínűleg szeptember közepén tetőzik majd, s október elejéig valamennyien útra kelnek hosszú vándorútjukra – adta hírül a nemzeti park.

Népszerű állomáshelyen gyülekeztek a kék vércsék

Magyarországon, valamint a Partiumban, a Vajdaságban és a Felvidéken már hosszú évek óta zajlanak kék vércse szinkron-számlálások. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a nemzeti park igazgatóságok munkatársai és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei, valamint hozzáértő madárbarátok augusztus második felétől október elejéig heti egy alkalommal (szerdánként), azonos időpontban,

számos helyszínen mérik fel az éjszakázásra gyülekező kék vércséket.

A Körös-Maros Nemzeti Park nagyon kedvelt állomáshelye a vonuló kék vércséknek, rendszeresen vannak itt jelentős gyülekezések.

Megfigyelések szerint a Duna-deltától és a Krímből október elején, egyszerre indulnak el a kék vércsék csapatai. Dél-Afrikába, Angolába mennek, ahol két-három hétig tartózkodnak, majd szétszóródnak a környező országokba: Namíbiába, Botswánába, Zimbabwéba és a Dél-Afrikai Köztársaságba. Március közepén újra visszatérnek Angolába, ahonnan aztán

április első hetében indulnak vissza költőhelyükre.

Ha már ott voltak, meg is számolták őket

Idén a szinkronszámlálás augusztus 23-án kezdődött, a második, augusztus 30-i számláláskor már több mint ezerhatszáz kék vércse éjszakázott a Körös-Maros Nemzeti Parkban.

A legnépesebb táborokat a Dévaványai-Ecsegi pusztákon találták a nemzeti park szakemberei.

Itt az első számláláskor három helyszínen összesen 386 példányt regisztráltak. Augusztus 30-ra éjszakázóhelyet váltottak és számuk megszaporodott. Ekkor a Külső-Szilasok határrészen, egy nyárfaerdőben találtak 650 példányt.

Jelentős több százas populációt számoltak meg továbbá Cserebökényben, a Kecskeméti-tanyán, a Fertő-laposi-tavon, a Csanádi pusztákon és a Kardoskúti Fehértó részterületen is.

A Körös-Maros Nemzeti Park valamennyi tájegységében bőséges táplálék – rovarok, rágcsálók – áll a kék vércsék rendelkezésére. A határt járva gyakran láthatjuk ezeket a ragadozó madarakat, amint a levegőben szitálva zsákmányt keresnek, vagy az út szélén, gyepeken táplálkoznak.

Lelépő, Fotók: birdingplaces, Life Danube Free Sky, eBird, illusztrációk

Kapcsolódó