Lelépő
Image default

A magyar hegymászók szponzora: Oxigénpalackkal felmenni a csúcsra, nem sokat ér

Omar Sarhan, a Kalifa tulajdonosa a sportal.hu-nak nyilatkozott Suhajda Szilárd tragédiájáról és az azzal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket is feszegették. Kitértek többek között arra, hogy miért fontos a magyar hegymászóknak, hogy oxigénpalack használata nélkül érjenek fel a világ legmagasabb csúcsaira.

Mint ismet, a Kalifa számos magyar hegymászó expedícióját támogatta az utóbbi években. Anyagi segítséget nyújtottak többek között Suhajda Szilárd és Klein Dávid 2017-es Everest expedíciójához. Idén pedig az Erőss Zsolttal tíz évvel ezelőtt elhunyt Kiss Péter családja zarándokolhatott el oda, ahol szerettük örökre eltűnt.

Megkérdőjelezhető sportteljesítmény

„A tiszta mászás önmagában jelenti ezt a sportot, amire érdemes sokat készülni, amiért érdemes versenybe szállni a nemzetközi mászókkal” – vallja Omar Sarhan, aki a Sportal.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott. Meglátása szerint

oxigénpalackkal felmenni a csúcsra, sportteljesítményben nem sokat ér.

Úgy véli, az ilyen csupán egyéni siker, mert felment, készített fotókat, az illető utána beszélhet az élményeiről a családnak.

„Ezzel szemben, aki tíz-húsz évig edz, készül, mint Szilárd vagy Varga Csaba vagy bármelyik magyar hegymászó, oxigénpalack vagy bármilyen segítség nélkül, azt jelzi, hogy a természeti nehézségekkel és a teljesítőképességével együtt szeretne feljutni a csúcsra” – húzta alá. Kiemelte:

ebben rejlik a szépsége, ebben van a verseny, éppen ezért szerinte a kettő nem összehasonlítható.

Tömegturizmus az Everesten

Hasonlóan vélekednek a nepáli szakértők is, akik a hegymászók adatbázisának gyakorlatában változtatnak drasztikusan. Olyan mértékben megszaporodtak ugyanis a palackos csúcsmászások, hogy a jövőben ezeket nem fogják ellenőrizni és rögzíteni. Figyelmüket ezentúl

az egyéni mászásokra, az oxigénpalack nélküli csúcstámadásokra és a technikás mászásokra fordítják.

Ahogyan arról a Lelépő is folyamatosan beszámol az EXTRÉM rovatában, Suhajda Szilárd tragédiáját követően nem sokkal két újabb magyar expedíció indult el. Klein Dávid és Kerekes Bence Pakisztán legveszélyesebb hegyét vették célba. Varga Csaba pedig visszatér a Himalájába, hogy a több mint nyolcezer méter magas Nanga Parbatot hódítsa meg oxigénpalack és serpák támogatása nélkül.

A világ egyik legjobb serpája bizonyítja, mennyire kevés az esély, hogy valaha megtalálják Suhajda Szilárdot az Everesten

Lelépő, fotók: Suhajda Szilárd hivatalos Facebook oldala, Kalifa

Kapcsolódó