Lelépő
Image default

A világ egyik legjobb serpája bizonyítja, mennyire kevés az esély, hogy valaha megtalálják Suhajda Szilárdot az Everesten

Egy hihetetlenül megindító dokumentumfilmben egy testvér felkéri Nimsdai-t, a világ egyik legjobb serpáját, hogy találja meg a huszonhárom évvel korábban, az Everesten eltűnt testvérét.

A Megtalálni Michaelt megdöbbentő, drámai alkotás, amely különösen sok kérdésre megadja a választ Suhajda Szilárd tragikus eltűnésével kapcsolatban. Emellet mély mondanivalójával talán mindenki közelebb jut ahhoz, hogy megértse, mi az Everest titka és miért mennek oda a hegymászók.

A rekorder fiatal, akit huszonhárom éve zárt magába a hegy

1999. május 13-án Michael Matthews új rekordot állított fel. Ő lett a legfiatalabb brit hegymászó, aki feljutott a Mount Everest csúcsára. A fiú mindössze 22 éves volt. Páratlan sikerének azonban nem örülhetett sokáig, ugyanis közvetlenül azután, hogy megkezdte a csúcsról való ereszkedését, eltűnt.

Holttestét az Everest huszonhárom éve őrzi.

A Megtalálni Michaelt című dokumentumfilmben a fiatalon eltűnt hegymászó testvére, Spencer Matthews egy különleges küldetésre vállalkozik. Meg akarja találni testvére holttestét, hogy több mint két évtizeddel a halála után hazavigye, hogy otthonuk közelében őrizhessék örök álmát. Mivel Michael nyolcezer méter feletti magasságban, az úgynevezett „halálzónában” tűnt el, a kutatás és a testének lehozatala hihetetlenül kockázatos. Ilyen magasságból tulajdonképpen példátlan eset lenne.

Az utolsó reménysugár

Hat évvel ezelőtt, 2017-ben a Matthews család kapott egy fényképet, ami az Everesten készült. Egy testet ábrázol, amelyen kísértetiesen hasonló öltözék látható, mint amit Michael az eltűnésekor viselt. A fotó egyfajta szalmaszál, egy utolsó lehetőségként jelenik meg, hogy a család valaha visszakapja elhunyt szerette testét. És ekkor születik meg a küldetés Spencer fejében:

meg akarja találni testvérét és a családjával egyetértésben haza akarja hozni.

A dokumentumfilmben Spencer találkozik testvére néhány régi hegymászó barátjával, hogy még több információt gyűjtsön Michael azonosításához, ezzel párhuzamosan pedig felkeresi azt a serpát, aki képes lehet arra, hogy felmenjen a halálzónába, kutatásokat végezzen a csapatával és a sikeres felderítés után lehozzák Michael testét. Ez az ember pedig nem más, mint Nimsdai, a rekorder serpa, aki

hihetetlenül rövid idő alatt mászta meg a világ tizennégy nyolcezer méter feletti csúcsát.

Everest-expedíció mély gondolatokkal és fájdalmakkal

Az expedíciót Spencer az alaptáborból követi, innen segíti a serpák munkáját. A dramaturgia vévigvezet Michael csúcstámadásán, archív videók segítségével hozza minden egyes lépéssel közelebb a fiatal hegymászót, akinek a hegy lett a végzete. A drámai pillanatok, váratlan fordulatok mélyen megérintik a nézőt.

Újra és újra visszaadja a reményt a holtest metalálására, miközben újra és újra elveszi azt.

Közben pedig életre kelti az elhunytat, és mindenféle manír nélkül mutatja meg azt a gyászt, amit a hátrahagyottak éreznek. A fájdalom és a belső vívódások mellett ugyanakkor egyre erősebbé válik a büszkeség érzése és a cél, hogy Michael generációkon átívelve része maradjon a Matthews-családnak.

Aki megnézi ezt a fantasztikus, mély, valóban megindító alkotást, nem marad kétsége affelől, miért vonzza mágnesként az Everest a hegymászás szerelmeseit és egy ilyen tragédiát követően miként tud a hegymászó tovább élni szerettei szívében. Hogyan tud a bátroság, az álmokért, a céljainkért való közdelem legendás alakjává válni,

hogyan teszi teljessé az ikonikus hegy a legrövidebb életeket is.

Ugyanakkor egyértelmű válaszokat ad arra a kérdésre is, meglehet-e találni valaha a tragikusan eltűnt magyar hegymászót, Suhajda Szilárdot. Ahogyan arra is, milyen áron adja vissza a hegy az Everesten elhunytakat.

Erőss Zsolt özvegye megválaszolta a Suhajda Szilárddal kapcsolatos leggyakoribb kérdést: Miért ment oda?

Lelépő. Címlapkép: az utolsó fénykép, ami Suhajda Szilárdról készült az Everesten, csúcstámadás közben

Kapcsolódó