Lelépő
Image default

Hihetetlenül ritkán látható madarat figyeltek meg a Fehér-tó felett

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tónál a közelmúltban ismét felbukkant egy Magyarországon rendkívül ritkán látható madár, nevezetesen egy feketeszárnyú székicsér.

Különleges vendégnek örülhetünk

A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársa a Fehér-tó partján sétálva szemlélte az ott tartózkodó bíbiccsapatot, amikor egy különleges madár hangjára lett figyelmes. A magasba pillantva örömmel fedezte fel az

éppen a feje fölött elrepülő feketeszárnyú székicsért.

A nemzeti park munkatársainak feltételezése szerint a madár a déli órákat minden bizonnyal a tó keleti medrében töltötte. Onnan szállhatott fel, s hamarosan el is tűnt délnyugati irányba.

A következő napokban próbáltak újra rábukkanni, de nem került elő.

A feketeszárnyú székicsérről

A nemzeti park leírása szerint a feketeszárnyú székicsér klasszikus közép-ázsiai madárfaj. Költőterülete a Fekete-tenger északi partvonalától egészen Kazahsztán keleti feléig terjed. Magyarországon ritka kóborló, de

költése is előfordult már Szarvas határában, a Kiskunságban és a Hortobágyon.

Testmérete hasonló a nálunk is költő székicsérekéhez. Legfontosabb megkülönböztető jegye az, hogy míg a székicsérek szárnybélése gesztenyevörös, addig a feketeszárnyúaké fekete – innen is kapták a nevüket.

Ezt olvastad már?

A héten minden jel szerint átlépi a Hortobágyon állomásozó darvak száma a százezret. A madarak mennyiségét mint mindig, most is szinkronszámlálással határozzák meg a szakemberek.

A MÚLTHATI HETI SZÁMLÁLÁS SORÁN 98.210 PÉLDÁNY KERÜLT A TERMÉSZETVÉDELMI ŐRSZOLGÁLAT MUNKATÁRSAINAK TÁVCSÖVE ELÉ.

„Biztosak vagyunk abban, hogy a következő időszakban még nőni fog a darvak száma a Hortobágyi Nemzeti Park területén, hiszen az időjárási előrejelzések kedvezőnek mutatkoznak” – írják a szakértők a nemzeti park közösségi oldalán.

Közel százezer daru állomásozik a Hortobágyon

Lelépő, Fotók: Illusztráció, erbirds.ru, eunis, Wikipédia

Kapcsolódó