Lelépő
Image default

Kiderült, mi az igazi húsvéti sonka titka

Húsvét közeledtével sok családban felmerül a kérdés: mi teszi igazán különlegessé a húsvéti sonkát? Az ünnephez kapcsolódó étkezési szokásokban gyökerező hagyományok mellett ehhez minőségi alapanyagokra és gondos elkészítésre van szükség. Ehhez ad most néhány tippet a Budapest legmagasabb pontján újonnan megnyitott étterem, a VIRTU fiatal séftehetsége, Lendvai Levente.

A húsvéti sonka egy olyan fogás, amely hagyományosan a családi összejövetelek, ünnepi ebédek fontos eleme. Az elkészítés módja, a fűszerezése, a főzési ideje kapcsán sokan sokféle tanáccsal élnek. Az első és legfontosabb dologban azonban mindenki egyetért: nem mindegy, hogy hol-milyen minőségű sonkát vásárolunk.

Akkor jó a sonka, ha kívülről szép barnásan piros a fa füstjétől

„Az én világomban a tökéletes sonka egy rituálé része. Sokan beleesnek abba a hibába hogy szupermarketben vásárolják a kötözött sonkát, ami egy füst aromás pácot kapott, kívülről pedig egy színezett füstös lébe mártják, hogy olyan legyen mintha…” – mondja Lendvai Levente. Hozzáteszi, azt javasolja, hogy hentesnél vásároljunk egy szép darab sonkát.

Úgy véli ugyanis, minél frissebben jön le a füstről, annál finomabb lesz főzésnél.

„Akkor jó a sonka, ha kívülről szép barnásan piros a fa füstjétől és kevés fizikai nyomásra nem enged levet, ugyanakkor van kevés ruganyossága, de tartása is a szöveteknek”  – tanácsolja a séf. Leventének hentes édesapja már kisgyermek korában átadta a húsok iránti szeretetét.

A családban ebben az időben nem egy, hanem legalább négy sonka fő egyszerre, aminek a jó alapanyag mellett semmi más titka nincs, mint a babérleveles, fokhagymás víz. Melegen az asztalra kerül és tormával, mustárra, újhagymával, főtt tojással, hónapos retekkel ajánlott fogyasztani, hogy az íze minél jobban kijöjjön. Házi, meleg, fonott vajas kaláccsal pedig csak még inkább fokozzuk az ünnepi hangulatot.

Az idei év legjobb húsvéti sonkája a hentes fiától érkezik

Lendvai Levente séf egy húsvéti kosárral is készül, mely most bárki számára megrendelhető az ünnepi időszakban. A csomag a különleges 1,5 kg-os ‘Lendvai’ sonka mellett almás-tormát, kacsa rillette-et és kézműves csokoládét tartalmaz, mindezt borral vagy pezsgővel lehet kiegészíteni.

A megrendelt kosarakat március 29-30-án lehet személyesen átvenni az étteremben. A különleges húsvéti kosár megrendelésére az info@virturestaurant.com e-mail-címen van lehetőség.

Lelépő

Kapcsolódó