Lelépő
Image default

Bezár Budapest egyik történelmi cukrászdája az elszállt energiaárak és az infláció miatt

Az infláció és a megnövekedett energiaárak immáron fenntarthatatlanná tették egy történelmi, 130 éves budapesti cukrászda működését is. A Hauer a döntését a Facebook-oldalán jelentette be.
 
„A gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatása miatt – megnövekedett energiaárak és alapanyagárak, csökkenő turizmus és vendégszám – kávéházunkat bezártuk!” – írta szűkszavú közleményében a budapesti Hauer Cukrászda, amely
 
130 éven át gazdagította a magyar főváros és az ország gasztronómiai kínálatát. 
 
A cukrászdát Kazilek Nándor alapította 1890-ben, majd halála után özvegye, Guth Mária hozzáment Hauer Rezsőhöz, aki átvette a cég vezetését is, amit 1899-től már saját nevén üzemeltetett – emlékeztet az index.hu.
 
Az üzlet szépen fejlődött, és az eredetileg egy helyiségből álló belső tér hamar elérte jelenleg ismert nagyságát. Gerbeaud Emil halála után, 1920-ban Hauer Rezsőt a cukrász-ipartestület örökös díszelnökévé választotta.
 
Termékei közül a Hauer-krémes volt a legsikeresebb, valamint az ananász és marcipán ízesítésű tejszínes sütemények.
 
Az üzlet a második világháború után a Cukrászati Gyár tulajdonába került. 1956-tól a VIII. kerületi Vendéglátóipari Vállalat Erkel cukrászda, majd 1970-től a Kelet-pesti Vendéglátóipari Vállalat ismét régi nevén üzemeltette.
 
lelépő.hu, fotók: Hauer Cukrászda @rojokatygram

 

Kapcsolódó