Lelépő
Image default

Hamarosan kezdődik az év legjobban várt virágünnepe az egyik legnépszerűbb magyar arborétumban

Itt a február és vele együtt egyre több helyen bukkan fel a télbúcsúztató virágunk, a hóvirág. A tavasz hírnökének virágzását érdemes az Alcsúti Arborétumban megtekinteni, ahol két és fél hektáron elterülő virágmezőben gyönyörködhetünk.

Napokon belül indul a hóvirágünnep

A mediterrán hóvirágoknak hét hóvirágfaj huszonnégy fajtájában nyújtanak látványosságot az ide látogatók számára. A hóvirágok nyílása időjárás függő.

Az Arborétum legutóbb január közepén adott tájékoztatást arról, hogy mikor várható a virágzás, akkor csak annyit közöltek, februárban érdemes figyelemmel követni az ezzel kapcsolatos híradásokat.

Egyelőre még mindig várnunk kell.

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, a hóvirágünnep tavaly február 14-én kezdődött.

Az azonban biztos, hogy onnantól kezdve, hogy megkezdődik az Alcsúti Arborétumban a hóvirágünnep, a hét minden napján 10 és 17 óra között lehet majd a virágzást megtekinteni. A hóvirágok szirombontogatásában négy-öt héten át lehet majd gyönyörködni.

„Kinyílik a szár, kifeslik a bimbó, előkacag a virág”

A hóvirág költőket, írókat is megihletett. Legcsodálatosabban talán Wass Albert ír róla a Te és az Isten című művében.

„Gondoltál-e már arra, hogy milyen csodálatos a világ?
Mennyire egész és mennyire tökéletes minden, amit nem az ember alkotott?
Nézz meg egy virágot! A legegyszerűbbet: nézz meg egy hóvirágot!”

Aztán így folytatja: „Honnan tudja meg bent a föld alatt, hogy odakint már elment a hó s az ágak könnyező rügyein cinkék hintáznak a napsütésben? Nincs telefonja, rádiója sincsen, mégis értesül arról, hogy mennyire haladt a világ a tavasszal. Hideg föld öleli még a gyökeret, de már megindulnak benne az élet nedvei és moccan a csíra. Felüti kis zöld fejét a nyirkos falevelek alól. Kinő a szár, utána futnak a levelek. Zöldek. A föld nedvei összetalálkoznak a napsugárral és zöldre festik a hajszálereket. Aztán kinyílik a szár, kifeslik a bimbó, előkacag a virág. Kacag. Szinte hallani lehet.”

Lelépő, Fotók: Magyar Kertörökség Alapítvány

Kapcsolódó