Lelépő
Image default

Balatoni strandon telel ezeknek a különleges madaraknak egy csoportja – videóval

A badacsonylábdihegyi strand áttelelő lakójáról, a vízityúk egy csapatáról készített fotókat Somogyi László. Kedvenc balatoni túravezetőnk a képeket a Lelépő hivatalos Facebook csoportjában osztotta meg.

A vízityúkról

A vízityúk Európában elterjedt madárfaj, áprilistól októberig tartózkodik Magyarországon és rendszeresen fészkel is hazánkban.

Alkalmas időjárás esetén kis számban itt is telel, így történt ez most is, Badacsonylábdihegyen, a strandon.

Fészkelésre nádasokat választ, de táplálkozását a hínárral benőtt nyílt vizek segítik. Kis tavak, csatornák vagy akár kubikgödrök is megfelelő otthont nyújthatnak számukra. Főként vízi rovarokat, puhatestűeket és férgeket fogyaszt a vízityúk, de a növényi táplálékot sem veti meg.

Így lehet felismerni

Tollazata fekete, helyenként sötétbarna, a farka alul fehér. A hím és a tojó hasonló megjelenésű. Hosszú lábujjai segítik a mocsaras területeken való közlekedésben, járás közben jellegzetesen „kilép”. A fiókák tollazata fekete, piros csőrrel és szemkörnyékkel, fejük kopasz.

A csőrük csak hat hónapos korukban válik élénkpirosra, addig narancssárga vagy citromsárga.

A költési szezont kivéve társas lény. Ivart érett korukat egy év alatt érik el.

A vízityúk szaporodásáról

A költés áprilistól augusztusig tart, és ebben az időszakban a párok általában két-három fészekaljat nevelnek fel. A fészket part menti növényekben vagy úszó szigeteken helyezik el, nádból és más vízinövényekből készítik.

A tojásokat vörösesbarna pettyezésű sárgásbarna tojások alkotják.

A szülők nagyjából. három héten át váltottan kotlik, majd az elhagyott fiatalok segítenek a következő fészekaljak nevelésében. A fiókák kirepülése általában hat-hét hetes korban történik.

Ezt olvastad már?

Somogyi László a Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont túravezetője, aki fantasztikus felvételekkel örvendezteti meg rendre a Lelépő olvasóit is. Missziójának tartja, hogy bemutassa Magyarország és a Balaton környékének természeti értékeit saját szemszögéből.

„Ezt egyszer az életben mindenkinek látnia kell” – Interjú Somogyi László balatoni túravezetővel

Lelépő, fotók: Somogyi László

Kapcsolódó