Lelépő
Image default

Csodálatos madarak jelzik a tél közeledését ebben a magyar nemzeti parkban

A hűvös idő beköszöntével a téli madárvendégek sorában az első hósármányok is felbukkantak a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén.

A tél közeledtét jelzik

November második hetében a Montág-puszta déli részén két példányt figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai.

A hósármányok a földön táplálkoztak.

A nemzeti park tájékoztatása szerint a faj megjelenése várható volt, mivel rendszeres téli vendégeink. Mindig csak kis számban tartózkodnak Magyarországon és általában néhány példányos csapatban lehet őket megfigyelni.

A hósármányról

A hósármány a nyarat Észak-Európában tölti, a kontinens legészakibb részén, a tundravidéken költ. A faj tagjai az ottani tél beálltával délre húzódnak, a Kárpát-medencében, illetve még délebbre telelnek. Magyarországon előnyben részesítik a pusztai élőhelyeket, ahol a fűfélék és egyéb gyomok magvait tudják fogyasztani.

Bár kisméretű énekesmadarakról van szó, mégis általában már messziről feltűnnek, mert

tollazatukban a barna és a fekete mellett nagy részben fehér szín található.

Tollruhájuk alkalmazkodik tehát a téli tájhoz, viszont a hómentes környezetben a fehér mintázat miatt könnyű őket észre venni.

A Montág-pusztán megfigyelt két hósármány azóta nem bukkant fel újra. A nemzeti park munkatársai bíznak abban, hogy hamarosan újabb példányok, népesebb csapatok is szemük elé kerülnek.

Ezt olvastad már?

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csanádi pusztákon idén jó évük volt a ragadozó madaraknak – adta hírül weboldalán a nemzeti park. Ennek oka, hogy jelentősen felszaporodott a számukra ideális zsákmányt jelentő mezei pockok állománya.

Szabályosan megszállták a magyar nemzeti park legszebb pusztai részét a rétihéja-csapatok, kiderült, mi az oka

Lelépő, fotók: Illusztrációk, Körös-Maros Nemzeti Park, Hortobágyi Nemzeti Park

Kapcsolódó