Lelépő
Image default

Hosszú évtizedek után visszakerült méltó helyére a legendás magyar politikus íróasztala

Ismét eredeti helyén, a Klebelsberg kastélyban tekinthető meg Gróf Klebelsberg Kunó íróasztala. Ebben pedig nagy szerepe volt a Magyar Nemzeti Múzeum és a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár munkatársainak.

Egyetlen bútordarab maradt fenn a villából

Radnóti Klára történész szerint a bútor igazi ritkaság. a diófa furnéros, sötétbarnára pácolt, politúrozott, faragott rátétekkel díszített íróasztal különleges történeti értékkel bír. Valaha Klebelsberg Kunó használta, és

ez az egykori Klebelsberg-villa egyetlen napjainkig fennmaradt bútordarabja.

„Eredetileg is a kúria könyvtárszobájában állt” – írja a Magyar Nemzeti Múzeum közösségi oldalán a muzeológus. Hozzátéve, 1922 után emellett dolgozott pesthidegkúti otthonában az ország vallás- és közoktatásügyi minisztere, a Magyar Történelmi Társulat elnöke.

Fantasztikus könyvtárban áll az íróasztal

Úgy tudni, a mintegy négyezer kötetes könyvtárat és annak berendezését, a szoba faburkolatát és polcait Klebelsberg a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi Könyvtárának szánta.

A szeretett „kastély” viszontagságos sorsát Klebelsberg özvegyének, Botka Saroltának visszaemlékezéseiben követhetjük nyomon. 1944 tavaszán a Wehrmacht katonái, aztán egy nyolcban fős magyar katonai egység kvártélyozta be magát a villába. Karácsonykor pedig már az orosz hadsereg vette birtokba.

A könyvtár a háborúban sértetlen maradt, hála a Nemzeti Múzeum igazolásának, miszerint a könyvtár a nemzeti vagyon része.

Ezt a tényt az orosz hadsereg is messzemenően tiszteletben tartotta.

Államosítás, pusztulás, a megsemmisülés veszélye jött

A szakértő szerint a villa sorsában az 1949. évi államosítás hozott fordulatot. Ekkor szakszervezeti iskola céljaira használták,

az özvegyet kilakoltatták, a könyvtárat széthordták.

Az íróasztal viszont az épületben maradt továbbra is, amikor azt SZOT üdülőként, majd tüdőszanatóriumként működtették. Később a Semmelweis kórház pszichiátriai osztályának adott otthont, ekkor az íróasztal a főorvosi szobában állt.

Gondos kezekbe került a Klebelsberg-örökség

Ezt követően a villa a Pest Megyei Közgyűlés kezelésébe került, s az elhanyagolt állapotú épületben az asztalt a megsemmisülés fenyegette. 2000-ben a Magyar Nemzeti Múzeum és a Gróf Klebelsberg Kunó Alapítvány a nagy kulturpolitikus születésének 125. évfordulójára emlékkiállítást tervezett. A néhai kultuszminiszter emléke előtt tisztelgő kamarakiállításon – mint Klebelsberg-ereklyét – kiállították az íróasztalt.

Ettől kezdve az eszmei-történeti értéket képviselő tárgyat a Nemzeti Múzeum őrizte,

kezdeményezte védetté nyilvánítását, állandó történeti kiállításában mutatta be, később restauráltatta.

Radnóti Klára emlékeztet: közben a Klebelsberg-villa a magyar kormány támogatása révén megújult, a főépületben fotók alapján rekonstruálták a néhai kultuszminiszter könyvtárszobáját. A kulturkúriát működtető Polgári Művelődésért Alapítványnak kölcsönözte a Magyar Nemzeti Múzeum a műtárgyat, hogy az egykori helyén idézze meg a kiemelkedő politikus emlékét.

Lelépő, fotók: Magyar Nemzeti Múzeum

 

Kapcsolódó