Lelépő
Image default

Középkori szabadulószobával újít az ország egyik legkedveltebb vára

Egyebek mellett Hollókő Ófalu főutcáján, a jelenlegi Vár étterem helyén és környezetében gasztronómiai élményközpont létesült palóc gasztrotörténeti kiállítótérrel, főzőiskolával, kiszolgálóhelyiségekkel.

Teljes pompájában készül Hollókő a húsvétra

Befejeződött az Ófalu és a vár felújítása a Nógrád vármegyei Hollókőn – adta hírül az önkormányzat. Az Ófalu gasztronómiai élményközponttal gazdagodik, a falu fölé magasodó várban egyedi, interaktív tartalmakat alakítanak ki.

A várat – az állagmegóvás mellett – számos interaktív látványelemmel gazdagították, így lehetőség van például tabletes idegenvezetésre a vár teljes területén.

Az interaktív vártörténeti kiállítás mellett középkori szabadulószoba is várja a vendégeket.

Az érdeklődők újonnan kialakított látogatói útvonalon járhatják be a vár minden szintjét.

1,1 milliárdból szépült tovább a világörökségi település

A beruházás része volt a Dr. Román András Látogatóház bővítése, a Masinás vendéglő és a Millenniumi Emlékpark fejlesztése, valamint a parkoló bővítése.

Mint ismert, Hollókő Román András közreműködésével került műemlékvédelem alá. Az ő tiszteletére épült 2005-ben a nevét viselő látogatóház, mely információs és felfrissülési pontként funkcionál, de az épület rendezvényeknek is otthont ad.

Az eddigi parkolót további ötvenhét személygépkocsinak elegendő hellyel, illetve két akadálymentes, családi parkolóval kétszázötvenhét férőhelyesre bővítették.

A fejlesztés 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg a Széchenyi 2020 program Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) pályázata keretében. A beruházás eredményeként néhány éven belül évi harmincezerrel nőhet a látogatók száma – írja közleményben a hollókői önkormányzat. Hozzáteszik, a falu turisztikai terheltsége nem nő, mert a fejlesztéseknek köszönhetően csökken a szezonalitás.

Ezt olvastad már?

A Google Arts & Culture, a világ kulturális látványosságait és műalkotásait összegyűjtő felületén nemrég izgalmas újdonság vált elérhetővé. Már több ország, köztük Magyarország, az UNESCO által Világörökségként számon tartott nevezetességei is megtekinthetővé váltak az oldalon.

Minden eddiginél több magyar világörökségi helyszínt fedezhetünk fel az otthonunkból

Lelépő, Hollókő hivatalos facebook oldala és Komka Péter, MTI

Kapcsolódó