Lelépő
Image default

Itt találkozhatsz a Télbanyával, aki elűz minden bajt

Már feltűzhetjük a Télbanyára a cetlire írt szomorúságainkat, hogy aztán szombaton látványos télűző mulatság keretében égessék el Szegeden.

Hétfőn elfoglalta helyét a szegedi Dugonics téren a Télbanya – jelentette be közösségi oldalán a SZVP – Szegedi Városkép és Piac. A kiszebábra bárki feltűzheti egy cetlire felírva gondját, búját, baját, betegségét. A papírdarabokkal együtt szombaton fogják máglyára vetni a Szent István téren.

Amikor pedig a papírdarabok a Télbanyával együtt lángra kapnak, a rossz dolgok el is tűnnek.

A télűző zenés-táncos menethez a mohácsi Botos Busócsoporttal is csatlakozik majd. A kiszebábégetés szombaton 17.30-kor indul a szökőkúttól.

A Télbanyáról

Mint ismert, a busójárás a tavaszi napfordulót követő első holdtöltekor tartják, azaz idén február 8 és 13 között rendezték meg Mohácson.

A szegedi télűztést hagyományosan egy hétre rá tartják.

Nem véletlenül égetik el a Télbanyát. A babona szerint a kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajtól. Ez a téltemető hagyomány nem csak a gyerekek, a felnőttek körében is népszerű. A szegediek és az oda látogatók idén is lehetőséget kapnak, hogy így búcsúztassák el a telet és vele együtt minden gondjukat, bánatukat.

Ezt olvastad már?

Karácsonyra befejeződött a szegedi Dóm harangtornyainak felújítása. Drónvideó jelent meg arról, ahogy az alpinisták az egyik torony csúcsdísze, a kereszt restaurálását végzik.

A Fogadalmi templomként is ismert épületet és környezetét többéves folyamat során újították fel, zöldfelületeit rendezték, és idén sor került a harangtornyok restaurálására. A munkálatok során megtisztították és javították a tornyok kő- és téglafelületeit és egyéb díszítőelemeit. Megújultak a nyílászárók, valamint az órák mutatói és üvegmozaikjai is.

Látványos videó mutatja meg, hogyan újul meg a csodálatos szegedi dóm harangtornya

Lelépő, fotók: Szegedi Városkép és Piac

Kapcsolódó