Lelépő
Image default

Nő idén sem marad szárazon Hollókőn, ahol újra a vödröké lesz a főszerep

Az immár négy napos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményeket a vendégeknek. 
 
2023. április 7-10. között folyamatos program várja a Hollókőre látogatókat, ahol az Ófalu parasztházai és köves utcája visszarepít midenkit az időbe. Az UNESCO Világörökség részét képező Ófalu 67 piros cserepes műemlék háza pont úgy néz ki, mint száz évvel ezelőtt – leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet. Azzal a különbséggel, hogy Hollókő élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. 
 
 
Igazi, palóc húsvéti forgatagba kerül itt a látogató. A vendégek egy népmese kellős közepében érezhetik magukat és tölthetik el az idejüket a különböző koncertek, kézműves bemutatók, gasztronómiai programok, a Tojásfestő udvar, a különböző kiállítások és a többi érdekesség között. 
 
 
Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás. A falu összes, hagyományos népviseletbe öltözött eladó lányát kötelező ilyenkor eláztatni. Nincs olyan pörgős rakott szoknya a faluban, ami ilyenkor száraz marad! A locsoláshoz a legények egy vödörnyi hideg kútvizet használnak, hogy a lányok el ne hervadjanak idő előtt. A legenda szerint a friss, húsvéti kútvíz megőrzi a szépséget és az üdeséget. 
 
 
A szervezők több helyszínen gondoskodnak húsvét négy napján a változatos programokról. Nagypénteken a húsvéti készülődés ingyenesen látogatható, nagyszombaton az Ófalu udvaraiban gasztronómiai és hagyományőrző programok várják az érdeklődőket. Vasárnap délelőtt a hitéleté lesz a főszerep, hogy aztán délután megkezdődhessen az ünnepi programfolyam a zenével a középpontban. Húsvét hétfőn pedig garantáltan nem marad egyetlen nő sem szárazon. 
 
 
A részletes programok és a belépőjegyekről szóló információk ide kattintva érhetők el. 
 
Lelépő.hu, fotók: Hollókő, az élő falu

Kapcsolódó